Autismul este o tulburare care afecteaza din copilarie. Iata 5 lucruri important de cunoscut despre autism:
-
In majoritatea cazurilor, nu se stie ce provoaca autismul. Se stie ca existenta unor medicamente, luate in timpul sarcinii, pot creste riscul de autism. In afara acestui fapt, insa, cunostintele sunt limitate. De exemplu, se stie ca baietii au un risc mult mai mare decat fetele, dar nu se stie de ce. In mod similar, este cunoscut faptul ca parintii mai in varsta au mai multe sanse sa aiba copii cu autism – dar din nou, motivul este nestiut.
-
Exista multe tratamente eficiente in tratamentul autismului, dar nu exista nici un remediu cunoscut. Tratamentele cu autism sunt rareori medicale, dar includ terapie intensiva de comportament, dezvoltare, vorbire si ocupatie. In multe cazuri, terapiile pot avea un impact semnificativ pozitiv. Deoarece multi copii cu autism au probleme gastrointestinale, este adesea importanta evitarea anumitor alimente, asigurarea in acelasi timp de nutritie adecvata. In prezent, totusi, nu exista nici un medicament, tratament sau o dieta speciala care va vindeca autismul.
-
Autismul poate fi o sursa de puncte forte si provocari. Exista, desigur, multe provocari asociate cu autismul. Dar, in acelasi timp, multi oameni cu autism au manifestari forte, moderate sau extreme.
4. Exista multe mituri despre autism. Este dificil pentru majoritatea persoanelor care nu au autism sa-si imagineze ce inseamna sa suferi de aceasta boala. In plus, majoritatea testelor de dezvoltare si IQ sunt dezvoltate pentru persoanele care nu au autism. De exemplu, unii oameni cred ca oamenii autisti sunt incapabili de iubire, nu au imaginatie sau nu sunt emotionati. Aceste convingeri provin din neintelegeri si nu din realitate.
5. Toate formele de autism pot fi provocatoare. Formele severe de autism pot fi foarte greu de gestionat deoarece pot aparea impreuna cu comportamente agresive si provocari extreme de comunicare. Dar, autismul cu functionare inalta este adesea insotit de probleme de sanatate mintala, cum ar fi anxietatea, comportamentele obsesive, disfunctia senzoriala grava si chiar depresia.