Exista multe alimente de evitat in timpul sarcinii – este important ca viitoarea mama sa stie ce alimente sunt sigure si care trebuie evitate. Unele alimente contin toxine care pot duce la malformatii ale bebelusului, altele contin bacterii transmise care ar putea slabi sistemul imunitar si ar putea dauna fatului.
De asemenea, gravida trebuie sa se asigure ca majoritatea alimentelor pe care le consuma sunt gatite pentru a proteja bebelusul de bacteriilor daunatoare. Majoritatea medicilor recomanda femeilor insarcinate sa uite de anumiti pesti, carne cruda, oua crude, branzeturi maturate, legume nespalate si alte alimente discutate mai jos:
Peste
Unii pesti precum rechinul, tonul rosu, si pestele spada contin cantitati mari de mercur care se acumuleaza in tesutul adipos. Femeile gravide ar trebui sa evite sa manance cantitati mari pentru a evita deteriorarea neurologica a copilului.
Bebelusul in crestere are un sistem nervos sensibil si, desi nu este clar cat de multe crustacee ar trebui consumate pentru a experimenta efecte daunatoare, cel mai bine este ca acestea sa fie evitate. Alte alimente crude pe care femeile ar trebui sa le evite cu totul sunt stridiile si sushi.
Oua crude
Nimanui nu i-a trecut prin minte sa consume oua crude, dar unele alimente le contin si pot fi o sursa de salmonella. Alimentele care contin oua crude includ maioneza, salate Caesar, smantana olandeza etc.
Pui crud
Puiul crud trebuie evitat in orice moment, dar mai mult in timpul sarcinii. Consumul sau intrarea in contact cu suprafete care au avut pui crud pot transmite salmonella.
Branzeturi maturate
Branzeturile maturate, cum ar fi branza albastra, feta, brie, camembert, ricotta si orice lapte nepasteurizat sau alimente lactate nepasteurizate ar trebui evitate, deoarece acestea pot contine bacteriile Listeria. Aceasta bacterie dauneaza bebelusului si trebuie evitata.
In timp ce adultii cu Listeria nu prezinta foarte des simptome, poate provoca complicatii care pun viata in pericol pentru fat sau nou-nascut. Listerioza poate declansa avorturi spontane, nasteri premature si otravirea sangelui. Este mai bine sa se evite acest tip de alimente in timpul sarcinii.