Anemia la bebelusi: cauze si tratament

Anemia la bebelusi de cele mai multe ori, nu prezinta simptome. Aceasta consta in scaderea cantitatii de globule rosii din sange

anemia la bebelusi

Anemia la bebelusi de cele mai multe ori, nu prezinta simptome. Aceasta consta in scaderea cantitatii de globule rosii din sange. De asemenea, apare atunci cand hemoglobina, o proteina rosie responsabila cu transportul oxigenului, este sub valorile normale pentru varsta persoanei afectateIn cazul anemiei la bebelusi, este esential sa se acorde atentie unor considerente specifice.

Cauzele anemiei la copii

Exista diferite tipuri de anemie, dar cea mai frecventa in intreaga lume, si in special la copii, este ceea ce se numeste anemie cu deficit de fier sau anemie cauzata de lipsa fierului, aspect care apare in general, din cauza dietei care contine putine proteine ​​animale si vegetale cum ar fi: carne rosie si alba, legume verzi si leguminoase.

Exista anumite perioade din viata care fac ca unele persoane sa fie mai vulnerabile la anemie. Aceste perioade sunt in primul an de viata, in adolescenta si in sarcina. In general, anemia poate fi explicata printr-o degenerare rapida a globulelor rosii sau a unei pierderi mari de sange, sau prin faptul ca maduva osoasa nu produce suficiente eritrocite si globule rosii.

In acelasi timp, la nou-nascutii prematuri, scaderea numarului de globule rosii poate fi mai mare. Anemia de prematuritate afecteaza mai frecvent copiii a caror varsta gestationala – timpul petrecut in uter dupa fertilizarea ovulului – este mai mica de 32 de saptamani. Dar si cei care sunt spitalizati de cateva zile.

Este important de mentionat ca anemia la bebelusi, precum si deficienta de fier nediagnosticata sunt probleme grave care pot afecta dezvoltarea si viata copilului. Acest lucru poate avea intr-adevar un impact asupra activitatii creierului si a capacitatii cognitive. Anemia poate afecta dezvoltarea limbajului, dezvoltarea motorie si coordonarea.

Tratarea anemiei

Odata ce cauza anemiei este aflata, si anume deficitul de fier, tratamentul consta in administrarea siropurilor sau tabletelor, in functie de varsta copilului. Pediatru va determina doza si durata tratamentului adecvat pentru fiecare pacient, care este de obicei de cel putin 3 luni. Nu se recomanda niciodata automedicatia fara sfatul medicului pediatru cu suplimente de fier. Asadar, aceste medicamente nu trebuie utilizate fara prescriptie medicala.