Apendicita acuta la copii – cum se manifesta si cand devine periculoasa?

Aparitia perforatiei apendiculare reduce varsaturile si creste temperatura corpului pana la 39-40 de grade C

apendicita acuta

Apendicita acuta este o inflamatie cronica ce se manifesta la nivelul apendicelui vermiform si este caracterizata ca fiind cea mai comuna urgenta medicala abdominala la copii si cea mai frecventa cauza de durere abdominala.

Diagnosticul de apendicita acuta la copil este suspectat la toti pacientii ce prezinta durere abdominala fara o cauza aume si tratamentul trebuie initiat de urgenta pentru a preveni aparitia complicatiilor.

Caracteristici si cauze ale apendicitei acute la copii

Apendicita acuta la copii necesita interventie chirurgicala la varsta pediatrica, incidenta maxima fiind inregistrata in primele decade ale vietii. Studiile arata ca baietii prezinta mai frecvent aceasta afectiune decat fetele, o afectiune ce apare ca si urmare a obstructiei lumenului apendicular cu un coprolit, un corp strain, ca si urmare a hipertrofiei tesutului limfoid de la nivel apendicular sau prin torsiune apendiculara.

Semne si simptome ale apendicitei acute la copii

Cel mai frecvent simptom al apendicitei acute la copii este durerea care apare la inceput in zona periombilicala si ulterior se extinde la nivelul intregului abdomen sau in dreptul fosei iliace drepte.

Durerea periombilicala se datoreaza stimularii receptorilor la nivel apendicular, iar extinderea inflamatiei determina iritarea receptorilor peritoneali cu aparitia durerii in fosa iliaca dreapta. Apendicita acuta trebuie luata in serios atunci cand, pe langa durerea abdominala apare greata, varsaturile si anorexia.  Aparitia perforatiei apendiculare reduce varsaturile si creste temperatura corpului pana la 39-40 de grade C.

Diagnostic si tratament

Apendicita acuta la copii este diagnosticata ca si urmare a unui examen fizic, in urma investigatiilor de laborator si prin metode imagistice. Examenul fizic incepe prin inspectia pacientului, palpare profunda si continua cu o hemoleucograma completa, ecografia abdominala si chiar tomografia computerizata daca este cazul.

Tratamentul apendicitei acute la copii implica oprirea alimentatiei si administrarea fluidelor intravenos pentru a corecta deshidratarea, precum si administrarea de antibiotice si ulterior apendicetomia laparoscopica, principala metoda de tratament care da randament in toate cazurile.

Apendicetomia clasica poate fi indicata la copiii cu o greutate mica, ce se poate efectua printr-o mica incizie sau la pacientele la pubertate la care afectiunile ginecologice mimeaza apendicita acuta.