Cand apare infarctul pulmonar

Infarctul pulmonar apare atunci cand o sectiune a acestui tesut moare, deoarece alimentarea cu sange este blocata. In timp ce mai multe afectiuni medicale pot provoca un infarct pulmonar, cea mai comuna cauza este embolisul pulmonar.

simptome infarct pulmonar

Infarctul pulmonar apare atunci cand o sectiune a acestui tesut moare, deoarece alimentarea cu sange este blocata. In timp ce mai multe afectiuni medicale pot provoca un infarct pulmonar, cea mai comuna cauza este embolisul pulmonar. In functie de marimea si de locatia sa, simptomele unui infarct pulmonar pot fi intre usoare si extrem de severe. Cu toate acestea, indiferent de simptomele sale, infarctul pulmonar indica intotdeauna prezenta unei probleme medicale grave si necesita intotdeauna evaluare si tratament agresiv.

Simptome

Simptomele unui infarct pulmonar pot fi destul de variabile si sunt legate de marimea infarctului si localizarea acestuia in plamani. Infarcturile pulmonare mari produc, de obicei, simptome mai severe, la fel ca infarcturile care afecteaza pleura (membranele fibroase care protejeaza si acopera plamanii).

In cele mai multe cazuri, un infarct pulmonar este cauzat de un cheag de sange relativ mic, care produce un infarct destul de usor. In aceste cazuri, simptomele cauzate de acesta pot fi chiar inexistente.

Infarctul pulmonar mare produce, de obicei, simptome mai severe si pot include:

  • hemoptizie/ tuse cu sange

  • apnee severa (scurtarea respiratiei)

  • febra

  • durere toracica (de obicei, a durerii asemanatoare pleureziei, dureri in piept care apar atunci cand se inspira aer)

  • sughituri persistente

  • senzatie de vulnerabilitate si slabiciune.

Cele mai multe dintre aceste simptome sunt adesea observate atunci cand se produce un embolus pulmonar, indiferent daca acesta a produs sau nu un infarct pulmonar. Cu toate acestea, atunci cand un embolus pulmonar este insotit fie de hemoptizie, fie de durere in piept, este un indiciu ca poate aparea si un infarct pulmonar.

In timp ce infarcturile pulmonare mici nu au, de obicei, consecinte pe termen lung, infarcturile mari pot provoca simptome cronice si pot chiar sa devina letale.

Tratament

Tratamentul infarctului pulmonar include ingrijire si gestionarea starii de baza care a provocat infarctul. Suportul de ingrijire include mentinerea oxigenarii adecvate a sangelui prin administrarea oxigenului si controlul durerii pentru a face respiratia mai confortabila. Daca oxigenul adecvat din sange nu poate fi mentinut prin eliberarea de oxigen pe cale nazala sau cu ajutorul unei masti, este posibil ca pacientul sa fie necesar sa fie intubat si plasat pe un ventilator.