Impulsul de cumparare este un comportament comun astazi. Cultura noastra de consum ne permite sa cedam ispitei si sa achizitionam ceva fara a lua in calcul consecintele cumpararii. Acest impuls este legat de anxietate si nefericire, iar controlul poate ajuta la imbunatatirea bunastarii psihologice. Pentru a controla ceva, totusi, este important ca persoana in cauza sa inteleaga ceea ce i se intampla. Pentru a intelege cumpararea impulsiva din perspectiva psihologica, ar trebui sa ne punem intrebarea „Ce ne motiveaza sa cumparam impulsiv anumite produse?” exista o serie de raspunsuri care vor ajuta in luarea unei decizii rationale atunci cand impulsul copleseste fiinta.
Cum se manifesta tendinta de cumparare impulsiva
Unii oameni poseda o trasatura de personalitate numita tendinta de cumparare impulsiva, ceea ce inseamna ca au un obicei de a face achizitii sub influenta impulsurilor. Acest lucru ar putea parea nevinovat, dar exista o serie de comportamente care reflecta influenta daunatoare. In primul rand, cumparatorii impulsivi sunt mai sociali, constienti de statutul si imaginea lor. Prin urmare, o astfel de persoana poate cumpara ca o modalitate de a arata bine in ochii celorlalti. In al doilea rand, aceste persoane tind sa experimenteze mai multa anxietate si dificultati in controlul propriilor emotii, ceea ce conduce automati spre exprimarea emotionala prin cumparaturi. In al treilea rand cumparatorii impulsivi au tendinta de a experimenta mai putina fericire, iar cumparaturile pot fi o modalitate de a-si imbunatati starea de spirit. In cele din urma, persoanele care cumpara impulsiv sunt mai putin capabile sa ia in considerare consecintele cheltuielilor, ei vor doar sa aiba, nu conteaza prin ce metode si ce atrage dupa sine acesta actiune.
Cu totii experimentam placerea atunci cand cumparam ceva. Poate fi foarte distractiv sa mergem la cumparaturi si sa alegem lucrul mult dorit, insa daca o facem sub influenta impulsurilor de moment si pe o lunga perioada de timp, acest lucru s-ar putea sa fie in defavoarea noastra si a celor din jur. Cumpatarea si gestionarea eficienta a tuturor resurselor de care dispunem este cheia reusitei!