Cateva trucuri pentru a transforma alimentele din viata de zi cu zi in super alimente

super alimente

Nutrienti, antioxidanti, vitamine si minerale… superalimentele au o multime de beneficii pentru sanatate. Dar, chiar exista unele trucuri simple, care pot transforma alimentele simple din viata de zi cu zi in super alimente. Iata care sunt acestea.

Legumele crucifere trebuie pregatite pe aburi. Ca o regula generala, legumele care sunt pregatite pe aburi vor avea un maximum din nutrientii lor. Dar, atunci cand vorbim despre crucifere, acest tip de preparare va inmulti cu cinci nivelul lor de vitamina A si provitamina A. aceasta din urma joaca un rol primordial atunci cand vine vorba despre sanatatea ochilor, dar si in metabolismul fierului, buna functionare a sistemului imunitar si reinnoirea tesuturilor pielii.

Legumele trebuie sa fie taiate inainte de a le manca. In primul rand, taierea sau maruntirea legumelor crude va facilita digestia acestora. Dar legumele se pastreaza mai bine si isi maresc continutul de nutrienti atunci cand sunt taiate in bucati. Cu o zi inainte de a le pregati, trebuie sa se taie legumele care vor fi consumate si trebuie sa fie puse in pungi de congelare: isi vor dubla continutul de polifenoli.

Ciupercile pot sa fie tinute la soare. La fel ca si noi, ciupercile au nevoie de vitamina D. Astfel ca, daca acestea vor fi tinute o ora la soare, se va stimula nivelul de vitamina D, un lucru care le va face sa fie si mai bune pentru sanatate.

Usturoiul si ceapa trebuie sa fie consumate crude. In timp ce nivelul de antioxidanti din fructe creste atunci cand sunt prajite la tigaie, unele alimente ar fi mai bine sa fie consumate crude. Acesta este cazul usturoiului, al cepei si al esalotei: acestea contin alicina, o molecula care ofera proprietati antibacteriene. Chiar daca alimentele din aceasta familie (alliaceae) au mai multe virtuti in stare cruda, poate fi bine sa se alterneze si sa se consume din cand in cand gatite.

Inmuierea legumelor uscate

Leguminoasele (linte, naut, fasole uscata etc.) contin acid fitic, care impiedica absorbtia mineralelor continute in leguminoase, cum ar fi calciul, magneziul si fierul. Pentru a preveni acest fenomen, se pot inmuia legumele inainte de a le gati si se poate chiar adauga bicarbonat in apa de gatit.

Adaugarea de ulei de masline in legume

Nu toate grasimile sunt rele, dimpotriva. Adaugarea uleiului de masline sau a unei alte substante grase, cum ar fi untul, la o leguma faciliteaza asimilarea acesteia, deoarece trece bariera intestinala datorita acestei substante grase. Adaugarea de grasime va creste de sase ori absorbtia licopenului si a betacarotenului, un antioxidant care se gaseste in dovlecei, cartofi dulci si morcovi.