Ce beneficii aduce telina organismului

Telina este o leguma si, totodata, o planta medicinala care poate atinge inaltimea de un metru si care isi are originea in Europa de Sud.

planta medicinala

Telina este o leguma si, totodata, o planta medicinala care poate atinge inaltimea de un metru si care isi are originea in Europa de Sud. Telina este usor de recunoscut dupa frunzele mari si coada lunga, de un verde-inchis, dupa radacina alba cu un miros specific. De la telina se folosesc atat radacina, cat si frunzele si semintele. Telina se poate pune in mancare, dar se poate consuma si ca suc, decoct, infuzie. Se poate folosi si sub forma de cataplasme.

Telina contine o cantitate mare de vitamina A si C, care stimuleaza imunitatea organismului, precum si substante antifungice si antibiotice.

Telina este o leguma ce trebuie introdusa timpuriu in alimentatia copiilor, inca din primele luni de diversificare, avand un rol benefic in procesul de crestere si de dezvoltare.

Telina poate fi consumata in combinatie cu alte legume sau simpla, in prepararea unei salate. Salata de morcov ras, telina rasa, ceapa taiata fin, usturoi, sfecla rosie, face minuni pentru sanatate! In combinatie cu dovlecei, ciuperci si cartofi, poate fi preparata la cuptor.

Frunzele de telina ajuta la cicatrizarea degeraturilor si a plagilor, avand proprietati antihipertensive. In plus, aceasta leguma combate obezitatea, prin continutul mare de vitamine si mic de calorii si ajuta domnii sa scape de impotenta si de problemele aparatului reproducator masculin. Sucul de telina creste androsteronul si are un rol esential in combaterea infertilitatii.

Frunzele de telina sunt bogate in vitaminele A, C, B2, B1, B6, in fier, fosfor, sodiu, acid folic, calciu si magneziu, precum si in aminoacizi esentiali. Cei ce sufera de hipertensiune arteriala, dar si persoanele cu un colesterol ridicat ori care sufera de constipatie pot lupta mai usor cu aceste afectiuni consumand suc de telina de cateva ori pe zi (maxim de trei ori) intre mese.

Telina are efect diuretic, stimuleaza productia de urina, scade tensiunea arteriala, calmeaza afectiunile sistemului nervos si ajuta la eliminarea pietrelor vezicii biliare si urinare. Fie ca este consumata ca aliment, fie ca este folosita ca medicament, telina merita cu prisosinta locul in ierarhia celor mai importante legume din punctul de vedere al beneficiilor pentru organism.