Ce este indicele glicemic (GI)?

Indicele glicemic (GI) este un sistem de rating pentru alimentele care contin carbohidrati. Afiseaza cat de rapid afecteaza fiecare aliment nivelul glicemiei (glucoza) din sange atunci cand acel aliment este consumat.

indicele glicemic

Indicele glicemic (GI) este un sistem de rating pentru alimentele care contin carbohidrati. Afiseaza cat de rapid afecteaza fiecare aliment nivelul glicemiei (glucoza) din sange atunci cand acel aliment este consumat.

Alimente bogate in indicele glicemic

Alimentele carbohidrate care sunt defalcate rapid de catre organism si care determina o crestere rapida a glicemiei au un nivel ridicat de GI. Alimentele bogate in GI includ:

  • zahar si alimente zaharoase;
  • bauturi racoritoare zaharoase;
  • paine alba;
  • cartofi;
  • orez alb,

Alimente GI scazute si medii

Alimentele cu IG scazute sau medii sunt defalcate mai lent si determina o crestere treptata a nivelului de zahar din sange in timp. Ei includ:

  • unele fructe si legume;
  • alimente integrale.

Alimentele cu IG scazute sunt mai sanatoase?

Unele alimente cu indicele glicemic cazute, cum ar fi alimentele integrale, fructele, legumele, fasolea si lintea, sunt alimente pe care oamenii ar trebui sa le consume ca parte a unei alimentatii sanatoase, echilibrate. Cu toate acestea, utilizarea indicelui glicemic pentru a decide daca alimentele sau combinatiile de alimente sunt sanatoase, poate fi inselator.

Alimentele cu un GI ridicat nu sunt neaparat nesanatoase asa cum nici toate alimentele cu un GI scazut sunt sanatoase. De exemplu, pepene verde si pastai sunt alimente bogate in GI, in timp ce tortul cu ciocolata are o valoare mai mica a GI.

De asemenea, alimentele care contin sau sunt gatite cu grasimi si proteine incetinesc absorbtia carbohidratilor, scazand GI. Daca se mananca doar alimente cu un IG scazut, dieta poate fi dezechilibrata si bogata in grasimi.

Indice glicemic poate ajuta persoanele cu diabet?

Persoanele cu diabet este util sa inteleaga indicele glicemic, deoarece consumul de alimente cu valori scazute de GI poate ajuta la controlul glicemiei.

Cu toate acestea, trebuie sa se tina seama si de alti factori. Cercetarile au aratat ca cea mai mare influenta asupra nivelului de glucoza din sange dupa mese, este cantitatea de carbohidrati pe care acestia o consuma, mai degraba decat ratingul GI.

De asemenea, este important sa se tina o dieta sanatoasa, echilibrata, cu un continut scazut de grasimi, zahar, sare si bogata in fructe si legume.