Malocluzia dentara este o anomalie in alinierea dintilor si relatia dintre arcul dentar superior si inferior. In mod normal, dintii arcului superior se articuleaza usor in afara arcului inferior. Aceasta suprapunere permite ca proeminentele fiecarui dinte sa se ajusteze la depresiunile corespunzatoare ale dintelui opus.
Ocluzia dentara adecvata permite eficienta maxima a mestecarii si, de asemenea, distribuie uniform fortele masticatorii. Masticarea normala produce o forta de aproximativ 70 de kilograme pe molari. Daca aceasta forta nu este uniform distribuita, este posibil ca anumiti dinti sa se uzeze.
Malocluzia dentara – cauze
Exista mai multe cauze ale malocluziei dentare si anume:
- Diferenta de dimensiune intre maxilar si dinti;
- Obiceiul de a suge degetul mare si / sau de a impinge limba inainte;
- Pierderea dintilor;
- Anumite anomalii din nastere ale maxilarului.
O malocluzie dentara este cauzata cel mai frecvent de o dimensiune a maxilarului prea mica in comparatie cu cea a dintilor. O usoara disproportie are ca rezultat o aglomeratie dentara prea mare si, prin urmare, o malocluzie dentara.
Persoanele care au un obicei de a-si suge degetele mari sau de a-si impinge limba impotriva dintilor frontali pot provoca probleme dintilor maxilarului superior.
De asemenea, atunci cand un dinte permanent este pierdut, dintii adiacenti tind sa ocupe spatiul gol, provocand malocluzie dentara, cu exceptia cazului in care un medic plaseaza o punte, implant sau aparate partiale peste spatiul gol. In mod normal, dintii de bebelusi pierduti sunt inlocuiti rapid cu dintii permanenti. Cu toate acestea, atunci cand un copil pierde un dinte de lapte prea devreme (de exemplu, din traumatisme), dintii adiacenti tind, de asemenea, sa ocupe spatiul gol, provocand malocluzie dentara.
Anomaliile din nastere ale maxilarului si fracturile maxilarului sunt adesea cauza malocluziilor dentare.
- Tratament
- Aparate dentare;
- Uneori extractia dintilor;
- Uneori chirurgie.
De cele mai multe ori, malocluziile dentare sunt corectate in esenta din motive cosmetice. Cu toate acestea, poate fi necesar tratamentul unei malocluzii dentare severe pentru a preveni deteriorarea dentara si pentru a imbunatati vorbirea si mestecarea.
Uneori, anumiti dinti trebuie extrasi pentru a face loc realinierii. De asemenea anomaliile din nastere ale maxilarului si fracturile slab vindecate ale maxilarului trebuie corectate chirurgical.