Hormonii joaca un rol important in sanatatea noastra deoarece afecteaza multe dintre procesele organismului. De cele mai multe ori, dezechilibrele hormonale sunt cauzate de schimbarile din estrogen si sunt mai frecvente la femei decat la barbati. Modificarile hormonale apar de obicei in timpul pubertatii, menstruatiei, sarcinii si menopauzei. In plus, factori cum ar fi varsta inaintata, o dieta saraca, activitatea fizica excesiva sau prea putina, epuizarea suprarenala si stresul, lipsa de somn, pilulele contraceptive, toxinele si substantele chimice, contribuie la dezechilibrul hormonal.
Anumite simptome comune ale acestei probleme includ anxietate, iritabilitate, modificari ale dispozitiei, insomnie, oboseala, probleme in greutate, cresterea excesiva a parului sau caderea parului, migrene, scaderea apetitului sexual, pielea uleioasa sau uscata, acneea, sindromul premenstrual, infertilitatea si altele. Deoarece hormonii influenteaza functiile metabolice si controleaza senzatii precum foamea, energia si poftele, aceste lucruri va pot da indicii daca hormonii vostrii sunt in echilibru.
Puteti utiliza remedii naturale la domiciliu si ierburi pentru a atenua simptomele si chiar pentru a restabili echilibrul hormonal.
De asemenea, este important sa consultati medicul pentru diagnosticare si tratament adecvat. Cereti sfatul medicului inainte de a lua orice remediu pe baza de plante sau daca vreti sa incepeti un regim suplimentar, mai ales daca aveti o afectiune sensibila la hormoni, cum ar fi fibromul uterin, endometrioza, cancerul de san, cancerul uterin sau cancerul ovarian.
Acizii grasi Omega-3 joaca un rol important in producerea hormonilor, prin urmare sunt foarte benefici in echilibrarea lor. Acestia sunt deosebit de benefici pentru femei, deoarece ajuta la reducerea crampelor menstruale si a simptomelor menopauzei. Datorita proprietatilor lor antioxidante si antiinflamatorii, acizii grasi Omega-3 au, de asemenea, un efect benefic asupra sanatatii dumneavoastra.
Radacina de Maca este un adapogen endocrin care stimuleaza productia normala de hormoni. De asemenea, ajuta la inversarea hipotiroidismului, creste fertilitatea si este benefic pentru libidou. Fiind o sursa buna de calciu, potasiu, magneziu, fier, iod, fosfor, zinc, acizi grasi esentiali, proteine, fibre si steroli, este benefica pentru sanatatea generala si imbunatateste energia si vitalitatea.
Vitamina D afecteaza glanda pituitara, care produce o gama larga de hormoni. Aceasta poate ajuta la ameliorarea simptomelor asociate cu niveluri scazute de estrogen. De asemenea, va afecteaza greutatea si apetitul. O deficienta a acestei vitamine poate duce la o eliberare anormala a hormonului paratiroidian.