Cele mai populare plante ornamentale pentru exterior

Plantele ornamentale sunt nepretentioase, aduc farmec si culoare gradinii

plante ornamentale

Plantele ornamentale sunt nepretentioase, aduc farmec si culoare gradinii. Cu ajutorul lor se pot crea aranjamente florale neobisnuite atat direct in gradina, cat si in vaze si recipiente in orice anotimp.

Tipuri plante ornamentale

  • Ophiopogon planiscapus ( barba sarpelui)

Atinge 30 cm inaltime, creste rapid si este deosebit de atractiva prin culoarea neagra a frunzelor sale. Potrivita pentru accente exotice in paturi de flori si borduri. Poate fi cultivata in ghivece si jardiniere. Prefera un loc insorit, dar creste si la umbra usoara.

  • Rogoz

Diferite specii de Carex (cel mai comun este Carex muskingumensis), aduc prospetime si exotism gradinii. Formeaza o masa densa de frunze asemanatoare cu un palmier. Creste rapid si atinge 60 cm inaltime.

Prefera umbra sau umbra partiala, dar poate creste si la soare daca solul este mentinut constant umed. Este potrivita pentru paturi de flori, borduri, gradini de stanci, in jurul zonei de apa, pentru plantare in ghivece si vaze de gradina.

  • Festuca glauca

Festuca, numita si „iarba albastra” este o planta perena cu frunzis gri-albastru, care formeaza smocuri dense. Atinge 40 cm inaltime, rezista la frig si este o specie vesnic verde. Este potrivita pentru locurile uscate din gradina, unde alte plante sunt greu de cultivat.

Este deosebit de atractiva in gradinile de stanci, colturile stancoase sau plantata in jurul aleii gradinii. Este preferata si in aranjamentele florale din ghivece si cutii. Prefera locurile insorite, nu pretentioase la sol.

  • Armeria

Armeria este o planta ornamentala joasa, perena. Una dintre cele mai atractive specii este Armeria mov cu culorile sale impresionante, este un mare plus pentru orice pat de flori. Infloreste din aprilie pana in iunie si, uneori, din nou toamna.

Dupa inflorire, continua sa fie atractiva, datorita frunzisului sau frumos. Armeria este un ornament demn pentru gradina de stanca.

  • Imperata

Una dintre cele mai atractive soiuri este Imperata cylindrica Red Baron care are o masa de frunze rosiatica. Datorita aspectului sau neobisnuit, planta iese in evidenta si confera farmec oricarui pat de flori, gradina de stanci, bordura sau colt stancos.

Potrivita pentru ghivece si vaze in combinatie cu alte plante. Planta vesnic verde, complet rezistenta la iarna. Iubeste locurile insorite din gradina.