Cordonul ombilical: curatare si semne de infectie

De-a lungul sarcinii, cordonul ombilical a facut legatura dintre bebelus si mama. A adus substante nutritive importante copilului

cordonul ombilical

De-a lungul sarcinii, cordonul ombilical a facut legatura dintre bebelus si mama. A adus substante nutritive importante copilului. In ultimele etape ale sarcinii, acesta a transmis si anticorpi, aducand astfel beneficii sistemului imunitar al bebelusului.  Acum, dupa nastere, in locul cordonului ombilical a ramas un bont ombilical, care va necesita cateva ingrijiri pentru a se vindeca bine.

Pediatrii obisnuiau sa recomande curatarea bazei bontului ombilical cu alcool sanitar. Cu toate acestea, cei mai multi recomanda acum, sa se lase cordonul sa se vindece complet singur, intrucat alcoolul poate irita pielea si uneori intarzie vindecarea.

Pastrati zona cordonului ombilical uscata

Este recomandat ca acesta sa fie expus la aer cat mai des. Acest lucru permite ca baza acestuia sa se usuce, iar timpul necesar pentru vindecare, se va reduce considerabil. Folosirea scutecelor nou-nascutilor care au o taietura speciala sau plierea scutecului bebelusului va ajuta la evitarea iritarii bontului. Daca vremea permite este indicat sa se imbrace bebelusul doar cu un tricou si scutec, pentru ca acesta sa stea cat mai mult timp in contact cu aerul, sa se usuce.

Nu trebuie imbaiat copilul decat dupa ce bontul ombilical a cazut.  Lasati bontul ombilical sa cada singur  Asadar, oricat de tentant ar fi, mamicile trebuie sa reziste tentatiei de a trage de bontul ombilical – chiar daca acesta se tine intr-un firicel.

De asemenea, ele ar trebui sa spuna medicului, daca au trecut 3 saptamani si bontul inca nu a cazut. Acesta poate fi un semn al unei probleme de baza, cum ar fi o infectie sau o tulburare a sistemului imunitar.  Care pot fi semnele unei infectii?

Semnele unei infectii pot fi:

  • baza apare rosie sau umflata;
  • bontul continua sa sangereze;
  • este purulent;
  • emana un miros neplacut;
  • pare dureros pentru copil.

Semnele de infectie ale bontului ombilical pot duce la omfalite. Aceasta este considerata o afectiune grava si trebuie tratata imediat.