Modul in care parintii comunica cu copiii lor influenteaza foarte mult dezvoltarea psihologica a acestora, care include si stima de sine.
Copiii care primesc feedback pozitiv, care sunt tratati cu respect si dragoste, isi vor dezvolta o stima de sine mult mai sanatoasa decat cei care primesc in mod constant critici negative sau distructive, in special de la parinti.
Uneori, in timpul procesului de parenting, este necesar ca parintii sa vorbeasca cu copiii despre lucrurile care le sunt dificile, cele in care manifesta dificultati.
Daca se doreste educarea prin parenting de calitate, trebuie sa se recurga la critici constructive, care sa vizeze motivarea copilului si sa-l ajute sa se perfectioneze in anumite domenii.
Ce este critica constructiva?
Critica constructiva este definita ca „o judecata care este facuta intr-o maniera informata si respectuoasa fata de o alta persoana, pentru a oferi ajutor sau o viziune pozitiva cu privire la o anumita circumstanta”.
Cu alte cuvinte, scopul sau este sa ajute pe cineva, sa-l motiveze, sa-l incurajeze sa creasca si sa se perfectioneze si sa nu-l umileasca niciodata sau sa-l faca sa se simta rau.
Cum se face o critica constructiva?
Cateva caracteristici pot ajuta parintii sa descopere ce este critica constructiva (si, prin urmare, cum se poate folosi in comunicarea cu copiii lor ):
Comentarii specifice (nu generale) – de exemplu, critica constructiva ar fi „Se pare ca iti este mai greu cu matematica in ultimele zile”, mai degraba decat „Nu esti apt sa treci la matematica”.
Tonul, felul de a vorbi, trebuie sa fie respectuos; de exemplu, in loc ca parintele sa spuna „Esti cel mai slab din clasa”, poate spune „Nu-ti face griji, ce ti se intampla tie se intampla si altor copii”.
Parintii trebuie sa stie ca acei copii care primesc feedback pozitiv cu privire la comportamentul lor, care sunt laudati si sfatuiti si carora li se vorbeste cu respect si nu cu repros, au mai multe sanse sa:
- Dezvolte stima de sine sanatoasa;
- Capete incredere in ei insisi;
- Dezvolte o autocunoastere favorabila;
- Ii trateze pe ceilalti in mod egal (cu respect si dragoste).