Orice afacere care face o vanzare are nevoie de un punct de vanzare si de un terminal pentru punctul de vanzare, cunoscut in mod obisnuit sub numele de casa de marcat sau sistem de casierie. Pe scurt, casele de marcat noi reprezinta sistemul creat pentru a procesa direct platile de la clienti.
Sistemul de casa de marcat nu este un aparat de sine statator, ci este o colectie de componente care lucreaza impreuna pentru a procesa eficient tranzactiile clientilor si pentru a eficientiza procesele de afaceri legate de vanzari.
Aspectul si functionalitatea vor varia in functie de tehnologia aleasa, de metodele de plata acceptate, de modul in care sunt inregistrate vanzarile, organizarea contabilitatii si de sistemele de inventariere a produselor. De aceea, este necesar un sistem complet, care contine si un soft dedicat, cum sunt sistemele disponibile in magazinul online CasedeMarcat.eu.
Sisteme de case de marcat atunci si acum
Cu doar cateva decenii in urma, un sistem de casa de marcat era o simpla casa de marcat. Primele modele nici macar nu „stiau” cat costa produsele, fiind nevoie de introducerea manuala a preturilor articolelor cumparate, de obicei pe o eticheta.
Banii trebuiau apoi luati, plasati in sertarul cu bani si o chitanta de hartie era data clientului. In unele cazuri, singura inregistrare a tranzactiei a fost copia pe hartie a rolei de casa de marcat.
Pe masura ce casele de marcat au evoluat, acestea au devenit computerizate si au putut stoca o baza de date reala cu produse pe un server de calculator. Casele de marcat au inceput sa incorporeze cititoare de coduri de bare, ceea ce a facut inutila introducerea manuala a pretului si sa inregistreze detaliile tranzactiei in format computerizat.
Case de marcat noi | casa de marcat cu jurnal electronic | CasedeMarcat.eu
In prezent, lucrurile sunt si mai sofisticate. Desi unii comercianti cu amanuntul inca mai folosesc sistemele descrise mai sus, multi dintre ei au trecut la sisteme complexe de plata in cloud, cum sunt modelele de casa de marcat cu jurnal electronic.
Alegerea sistemului de casa de marcat folosit depinde de necesitatile fiecarei afaceri. De exemplu, daca majoritatea vanzarilor se realizeaza cu cardul de credit, este posibil sa nu fie nevoie de un sertar de numerar ori poate fi necesar un sistem portabil, care sa functioneze la fel de bine si pe teren.