Cum intelegem dreptul la educatie in privinta copilului?

Acest drept este vital pentru dezvoltarea economica, sociala si culturala a tuturor societatilor si nu ar trebui sub nicio forma ingradit motiv pentru care educatia este gratuita

educatie

Dreptul la educatie este un drept esential, care permite tuturor sa aiba o sansa egala si sa infloreasca in viata sociala. Acest drept este vital pentru dezvoltarea economica, sociala si culturala a tuturor societatilor si nu ar trebui sub nicio forma ingradit motiv pentru care educatia este gratuita.

Ce avantaje ofera dreptul la educatie?
  • In primul rand, educatia ofera cunostinte de baza care constituie temelia dezvoltarii personale a fiecarui copil. Primul pas este de alfabetizare, iar in acest stadiu, copiii invata sa citeasca si sa scrie in clasele primare si sub atenta supraveghere a invatatoarei, dar si a parintilor. Acesta este un pas esential care va permite copilului sa-si continue educatia prin integrarea invatamantului secundar si superior.
  • De asemenea, educatia permite fiecarui copil sa isi contureze identitatea, sa isi descopere/ dezvolte abilitatile fizice si intelectuale. Mai mult decat atat, educatia permite transmiterea principiilor comune noilor generatii, conservarea si perpetuarea valorilor intregii societati. Prin urmare, aceasta contribuie la dezvoltarea personala prin promovarea integrarii sociale si profesionale.
  • Scopul educatiei este de a imbunatati calitatea vietii unei persoane. Acesta ofera adultilor si copiilor defavorizati sansa de a-si depasi conditia sociala, de a evolua pe scara ierarhica si de a demonstra ca pot reusi. Prin urmare, educatia este un instrument esential pentru dezvoltarea economica, sociala si culturala a tuturor oamenilor.
  • Nu in ultimul rand, educatia este un drept fundamental si universal, accesibil tuturor copiilor, fara discriminare. Toti copiii au dreptul sa mearga la scoala si, astfel, sa beneficieze de aceleasi oportunitati de a-si construi un viitor. In plus, educatia trebuie sa fie, de asemenea, gratuita, astfel incat copiii care provin din medii defavorizate sa se poata bucura la randul lor de acceasi sansa egala.