In perioada copilariei, boala gura-mana-picior este foarte des intalnita. Aceasta boala a aparut destul de recent, nu are un istoric foarte bine definit, de aceea ingrijoreaza foarte mult parintii. Boala gura-mana-picior in general dispare de la sine insa sunt unii pasi ce trebuie respectati pentru preventie si tratament. Concret, aceasta afectiune nu este altceva decat o simpla iritatie pe piele, in zona mainilor, a picioarelor plus aparitia unor vezicule in gura.
Copiii de pana la 5 ani manifesta de regula aceasta boala pentru ca nu au o imunitate suficient de puternica pentru a face fata virusurilor.
Cel mai des, aceasta afectiune se manifesta primavara, vara si toamna, cu o perioada de 7-10 zile de manifestare si disparitie fara vreun tratament anume. Poate aparea deshidratarea dar si ulceratiile in gat si in gura, care vor ingreuna inghitirea.
Copiii infectati cu boala gura-mana-picior manifesta simptome specifice: febra, dureri in gat, senzatii de rau, lipsa apetitului, ulceratii dureroase in gura, iritatii pe palme, fese, calcaie, picioare, irascibilitate. De regula, aceasta infectie are o perioade de incubatie de 3 pana la 6 zile. petele pot aparea si pe coate, genunchi, in spatele gurii si gatului.
Nu exista tratamente pentru aceasta boala iar vaccinurile nu s-au inventat inca. Simptomele, si anume durerea si febra pot fi tinute sub control cu antipiretice si analgezice, anume cu paracetamol si ibuprofen. Se recomanda copiilor consumul de lichide, evitarea atingerii zonelor afectate cu mainile murdare dar si scarpinatul intens, parintii trebuie sa dezinfecteze obiectele si suprafetele atinse si sa interzica celor mici contactul direct cu alti copii pentru a preveni raspandirea virusului.
Boala gura-mana-picior este o afectiune minora insa care necesita interventia si parerea specialistului in cazul in care simptomele se agraveaza la primele zile de la debut. Concret, este determinata de virusul Coxsackie si are o incidenta destul de crescuta de afectare neurologica, insa nu ingrijoratoare. Aceasta boala poate fi contactata de la locuri de joaca, de la scoala sau de la gradinita, din contact cu alti copii bolnavi si are o rata de recuperare totala, fara complicatii.