In Europa, dieta vegetariana este relativ raspandita, spre deosebire de dieta vegana, care este mult mai putin frecventa. In timp ce vegetarienii pot avea o dieta echilibrata, urmand cateva reguli nutritionale simple, nu acelasi lucru se poate spune si pentru vegani, care prezinta un risc ridicat de deficiente.
- Vegetarienii
Vegetarienii exclud din dieta lor orice carne de animal, precum si derivatii sai, cum ar fi gelatina, grasimile din carne (untura si slanina).
Mananca in principal legume si fructe, crude sau fierte; leguminoase, cereale integrale (continand toate proteinele lor si o mare parte din stratul de seminte, bogat in fibre si vitamine); seminte si fructe grase, cum ar fi migdale, nuci, alune, nuci, fistic si avocado, si in cele din urma uleiuri vegetale si alge marine.
Unii vegetarieni accepta anumite subproduse de la animale vii in dieta lor cum ar fi: laptele, produsele lactate, branza si ouale.
- Veganii
Veganii interzic toate produsele de origine animala, inclusiv ouale si lactatele. Mananca doar legume, leguminoase, fructe proaspete sau uscate, nuci si seminte, cereale integrale, uleiuri vegetale si alge marine.
- A fi vegetarian este periculos?
Gestionata corespunzator, dieta vegetariana primeste mai multe recomandari oficiale in materie de nutritie decat dietele obisnuite din tarile industrializate, prea bogate in proteine, colesterol si acizi grasi saturati. Acest lucru se datoreaza faptului ca dieta vegetariana este saraca in grasimi saturate si sare, dar bogata in fibre si potasiu.
Vegetarienii par sa sufere mai rar de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, cancer si obezitate. Intr-adevar, majoritatea vegetarienilor acorda mai multa atentie sanatatii lor, sunt adesea mai activi din punct de vedere fizic si sustin o igiena generala mai buna a vietii.
Cu toate acestea, o dieta vegetariana echilibrata nu este usor de implementat. Nu este suficient ca o persona sa manance fructe si legume, cu un ou si o bucata de branza. Acest mod de a manca necesita cunostinte nutritionale bune. Vegetarianul trebuie sa aleaga alimentele potrivite si sa stie cum sa le combine pentru a oferi energia si nutrientii esentiali organismului.
- A fi vegan este periculos?
Avand in vedere deficientele pe care le poate provoca, dieta vegana nu este recomandata. Pentru a fi echilibrata, aceasta dieta necesita cunostinte nutritionale si o investitie in timp pe care putini oameni o fac.
Dieta vegana poate provoca intarzierea cresterii, anemie, astenie (stare de mare slabiciune fizica si mentala), precum si defecte de calcificare la copii si adolescenti. Veganii trebuie sa acorde o atentie deosebita aportului lor de proteine, acizi grasi esentiali, calciu, fier, iod, zinc si vitaminele A si D.