Dieta vegana este in totalitate pe baza de plante, ceea ce inseamna ca aceasta nu include carne, oua sau produse lactate. Multe alimente de origine animala au un continut mare de grasimi si calorii, astfel incat eliminarea lor poate ajuta unele persoane sa piarda in greutate.
Dieta vegana si pierderea in greutate
Cercetarile au descoperit ca persoanele care urmeaza o dieta vegana tind sa aiba un indice de masa corporala mai mic ( IMC ). Acest fapt ar putea insemna ca o dieta vegana ajuta la pierderea in greutate.
Un studiu din 2016 a comparat pierderea in greutate, timp de 6 luni, in randul persoanelor care au urmat diete vegane, vegetariene, semi-vegetariene si omnivore. Rezultatele au aratat ca oamenii care au avut o dieta vegana au pierdut mai mult in greutate decat alte grupuri.
Dietele vegane elimina multe alimente bogate in grasimi, calorii si grasimi saturate.
Multe alimente procesate sau preambalate contin produse de origine animala, astfel incat dietele vegane ii ajuta pe oameni sa manance in schimb alimente proaspete si intregi.
- Beneficiile dietei vegane
Cercetarile au descoperit o serie de beneficii pentru sanatate – care au fost asociate cu dietele vegetariene si vegane, cum ar fi:
- rate mai mici de cancer;
- risc redus de atac ischemic;
- scaderea nivelului colesterolului;
- scaderea glicemiei;
- risc mai mic de diabet;
- scaderea riscului de cataracta.
Cu toate acestea, dietele vegane pot prezenta, de asemenea, unele riscuri pentru sanatate. Produsele animale contin in mod natural vitamina B-12, astfel incat o persoana care urmeaza o dieta vegana va trebui sa gaseasca alte surse, cum ar fi:
- cereale fortificate;
- lapte de plante fortificat, inclusiv soia, migdale si ovaz;
- unii inlocuitori de carne;
- suplimente.
Veganii pot avea, de asemenea, deficit de fier, vitamina C, calciu, vitamina D, proteine si acizi grasi omega-3 – daca nu consuma suficiente alimente cu acesti nutrienti.
Iata cele mai bune alimente vegane pentru pierderea in greutate dar si pentru prevenirea deficientelor nutritionale:
- soia, quinoa si tempehul – sunt surse vegane de proteine;
- lapte de soia si de migdale – sunt bogate in vitamina D;
- nucile si semintele – au continut ridicat de acizi grasi omega-3.