Disciplina

Cuvantul „disciplina” poate suna intr-un fel prea strict, insa daca stam bine sa ne gandim, copiii isi doresc, chiar daca nu o spun cu voce tare, sa existe o disciplina in viata lor.

educatie copii

Cuvantul „disciplina” poate suna intr-un fel prea strict, insa daca stam bine sa ne gandim, copiii isi doresc, chiar daca nu o spun cu voce tare, sa existe o disciplina in viata lor. Ii face sa se simta in siguranta si iubiti. Daca le este permis sa faca orice, ei vor simti ca nimanui nu ii pasa indeajuns de mult de ei, incat sa stabilieasca niste reguli simple, de urmat, pentru a avea o copilarie frumoasa, lipsita de accidente.

De cata disciplina este nevoie?

Este important pentru parinti sa fie de acord unul cu celalat in legatura cu stabilirea a ce este bine si ce nu sa faca cel mic, pentru a nu-l deruta. De exemplu, nu este in regula ca unul dintre parinti sa-i refuze alimentele dulci inainte de masa, iar celalalt sa i le ofere cu prima ocazie.

Oricat de stabili emotional ar fi parintii, niciunul dintre el nu poate fi indeajuns de puternic, incat sa nu reactioneze atunci cand se confrunta cu unul dintre accesele de furie ale copilului, aparut din senin, deci nu va invinovatiti atunci cand, fara sa vreti, ridicati tonul la acesta. Cu totii au trecut prin asta, insa principalul scop este sa ramaneti calm atat cat puteti.

Daca influentati intr-un fel iesirile nervoase ale copilului, ca de exemplu daca ii refuzati ceva, nu va razganditi in urma unui comportament necorespunzator al acestuia. Daca faceti asta, el va deduce ca este nevoie de tipete si lacrimi pentru a-i convinge pe mami si tati sa le ofere ce vor.

In cazul in care ii rugati sa faca ceva, cum ar fi sa isi faca ordine in jucarii, iar ei refuza, urmand un acces de furie, asigurati-va ca pana la sfarsitul zilei isi va indeplini totusi sarcinile. Puteti sa trisati putin, spunandu-i ca veti curata camera impreuna si intrebandu-l „In ce parte a camerei doresti sa faci ordine tu?”. In general, copilul ajunge sa isi duca sarcina la bun sfarsit, iar parintii sa ii recompenseze. Incercati sa ii laudati de fiecare daca cand sunt buni, va ofera ajutor sau cand coopereaza.

Este important, mai ales in primii ani de viata, ca cea mai mare parte a atentiei voastre sa fie asupra copiilor, iar ei sa constientizeze acest lucru. Pentru cei mici conteaza sa petreceti timp zilnic cu ei, desfasurand activitati de care el este pasionat.