Epidemiile de varicela – cum pot fi protejati cei mici?

Varicela este o boala virala contagioasa caracterizata printr-o eruptie de vezicule pe piele

epidemii de varicela

Varicela este o boala virala contagioasa caracterizata printr-o eruptie de vezicule pe piele. Boala apare de obicei in epidemii, iar persoanele infectate au in general varsta cuprinsa intre doi si sase ani, desi pot fi de orice varsta, mai ales daca nu au facut boala in copilarie.

Varicela este cauzata de virusul varicelo-zoster, acelasi virus care provoaca herpes zoster (numit si zona zoster). Este important de mentionat ca varicela este o reactia clinica la o prima expunere la virus.

Cum se manifesta si care este tratamentul potrivit?

Perioada de incubatie este de aproximativ doua saptamani dupa infectarea cu virusul. Practic nu exista simptome de avertizare, desi febra usoara timp de aproximativ 24 de ore poate preceda eruptia.

Initial apar pe piele niste bubite mici rosiatice care in decurs de de 12 pana la 24 de ore, se vor dezvolta in vezicule pline cu lichid. Boala are o evolutie favorabila in majoritatea cazurilor si de obicei produce imunitate permanenta.

Varicela nu necesita tratament; insa pacientul trebuie izolat la domiciliu pentru a preveni infectarea altora. Este deosebit de important ca acesta sa evite contactul cu persoane care au un sistem imunitar suprimat, la care varicela poate fi severa sau fatala. De asemenea, pacientul nu ar trebui sa se zgarie pentru ca acest lucru poate duce la ulceratia veziculelor si a cicatricilor.

Medicamentele comune antipruriginoase pentru piele, cum ar fi lotiunea mentolata, pot fi de ajutor. Complicatiile, desi mai putin frecvente, includ invazia secundara a pielii de bacterii si raspandirea acestora in organsim.

Dupa recuperare, virusul se poate instala intr-un ganglion nervos si poate fi reactivat multi ani mai tarziu, cauza nefiind insa cunoscuta. La reactivare, virusul provoaca zona zoster, o leziune a pielii destul de dureroasa si complicata pentru adulti.

In 1995, un vaccin preparate dintr-o tulpina vie, atenuata a virusului, a fost aprobat pentru utilizare in Statele Unite. In prezent, acest vaccin nu este inclus in schema obligatorie de vaccinare motiv pentru care foarte multi parinti omit sa il faca. Numarul cazurilor de varicela este in crestere nu doar in randul celor mici, ci si in randul adultilor.