Arta confectionarii iilor populare este printre putinele care au ramas inca vii in nordul judeţului Mehedinti, mai exact la Ponoarele. Aceasta ie se confectioneaza din panza topita de in, cusuta cu bumbac sau matase, intr-o multitudine de culori. Pentru ca o ie sa ajunga sa fie purtata, este trecuta prin mai multe etape: croiala iei in 4 bucati (fata, spate si doua maneci) in functie de marimea dorita; alegerea modelului care ulterior va fi cusut pe fiecare dintre piesele croite; se utilizeaza cel mai mult matasea – ca si fir de cusut a modelelor, iar pentru tivirea gulerului este utilizata, de obicei, ata de bumbac. Cusutul se realizează manual cu acul si finisarea iei brodata manual prin incheierea celor 4 bucati de panza, pe care a fost anterior cusut modelul ales. Realizarea iei dureaza aproximativ 2-3 saptamani, munca depusa fiind una extrem de solicitanta prin nivelul de detaliu si acuratetea cu care trebuie lucrat fiecare centimetru al modelului ales.
Rezultatul este de fiecare data o ie romaneasca brodata manual unica, care poate sa-si gaseasca locul in orice colt din lume, ducand astfel un pic din imaginea traditiei romanesti peste tot. Este unica, deoarece este lucrata manual, nu sunt facute in serie, iar lucratura difera de la femeie la femeie.
Ultimii ani insa, au aratat ca o ie brodata manual este o piesa obligatorie in garderoba oricarei femei, fara nici o legatura directa cu portul popular.
Ia poate fi purtata oricand, fiind un obiect vestimentar in tendintele actuale; fie ca este combinata cu o fusta, cu o pereche de pantaloni sau cu o pereche de cizme si o curea, o ie brodata manual va atrage intotdeauna atentia, atat prin unicitatea sa, cat si prin elementele de design care o fac extrem de actuala. In plus fata de cele mentionate, ia este un obiect vestimentar foarte lejer si confortabil de purtat, iar calitatea materialului o face indispensabila in zilele toride de vara.
Iile din atelierul de la Ponoarele vor scoate intotdeauna din anonimat pe oricine, fiind un element de autenticitate si calitate, caracteristici intalnite din ce in ce mai rar la produselor actuale.