Lucruri de facut in Sparta

Clasificat ca patrimoniu mondial de Unesco, situl arheologic din Mistra, care poate fi scris si Mystras, este situat la cativa kilometri de Sparta

orasul Sparta

Sparta – acest nume al orasului duce gandul inevitabil inapoi in istoria antica. Sparta este marele rival al Atenei si cel care a provocat marele imperiu persan. Epopeea sa a recastigat o anumita tinerete cu ocazia lansarii filmului 300 care urmareste istoria celor 300 de spartani, condusi de Leonidas, care au luptat la Batalia de la Termopile.

In ciuda soartei sale tragice, orasul inca se bucura de faima mondiala. Cu toate acestea, spre deosebire de Atena, Sparta nu are nimic din maretia orasului care a fost odinioara. Exista inca cateva simboluri, inclusiv Leonidas, si unele ramasite. Cu toate acestea, Sparta ramane situata intr-o regiune magnifica, langa Mistra si este o descoperire magica.

Sparta bizantina

In perioada bizantina a aparut cel mai important sit din jurul Spartei, orasul Mistra.

  • Situl arheologic Mistra (Mystras)

Clasificat ca patrimoniu mondial de Unesco, situl arheologic din Mistra, care poate fi scris si Mystras, este situat la cativa kilometri de Sparta. Este unul dintre cele mai bine conservate orase bizantine din lume. Fondat in 1249 de franci, minunea lui Morée, fostul nume al regiunii Peloponezului, a fost rapid cucerit de bizantini.

Astazi, au ramas in mare parte ruine, marturie a trecutului glorios al marelui oras bizantin din regiune.

Bisericile si manastirile ortodoxe sunt cele mai bine conservate monumente. In varful dealului sunt ruinele castelului franc. Abandonata in 1832, Mistra este, prin urmare, un must-see in Sparta.

  • Sparta antica

Din pacate abandonarea ei treptata a lasat toate monumentele sale sa cada in ruine. Astazi, ramasitele sunt putine. Pot fi ghicite prin statui, cateva pietre si un muzeu.

  • Acropola Spartiei antice

Vizitarea Spartei fara a merge la vestigiile rare ale orasului antic ar fi un sacrilegiu. Situata la nord de noul oras, acropola a fost redescoperita dupa sapaturi in anii 1910.

In ciuda absentei unor ramasite semnificative, inca se recunoaste vechiul teatru si forma sa particulara. Arheologii si istoricii au reusit, de asemenea, sa identifice templul Atenei situat in varf. Sunt prezente si inscriptii care mentioneaza regii spartani.