Necroza dentara – afectiune ce nu trebuie neglijata

necroza dentara

Necroza dentara este definita ca distrugerea prematura a celulelor din tesutul dentar, in special a pulpei dentare. Pulpa este partea interioara a dintelui. Reuneste nervii, care transmit in special semnale de durere, vasele de sange, care asigura vascularizatie celulelor dintelui si unor vase limfatice.

Cand pulpa este necrotica, este colonizata de numeroase bacterii capabile sa migreze in zona osoasa prin ligamentul alveolar-dentar si sa provoace parodontita. Daca nu este tratata, de obicei provoaca un abces apical.

Care sunt semnele necrozei dentare?

Necroza dentara prezinta putine semne clinice. De obicei, apare un scurt episod acut (cum ar fi durerea de dinti) ce se transforma intr-un episod cronic care dureaza cativa ani. Acest lucru ofera iluzia de vindecare, deoarece, cu exceptia cazurilor rare, durerea nu mai este resimtita. Cu toate acestea, dintele afectat isi schimba culoarea in timp: devine opac si isi pierde sensibilitatea. Aceasta noua nuanta, cenusie, se datoreaza degenerarii hemoglobinei, continuta in celulele sanguine.

Care sunt cauzele necrozei dentare?

Este cauzata de traume fizice, chimice sau infectii care afecteaza iremediabil pulpa dentara si duce la degenerarea acesteia.

Exista 2 modalitati de a ataca pulpa dintelui, fie prin varful dintelui, fie prin coroana. Aceasta ultima cale este folosita foarte frecvent de carii.

Umpluturile compozite sunt uneori responsabile pentru necroza dentara, de asemenea, bruxismul, sau ticurile care implica dintii. Instalarea unui pivot sau a unei coroane poate fi, de asemenea, responsabila.

Cum se trateaza necroza dentara?

In absenta tratamentului, pulpita duce in mod logic la necroza dintelui. Infectia determina treptat sufocarea tesutului din cauza lipsei de circulatie.

Necroza dentara este tratata prin devitalizarea dintelui, adica prin amputarea pulpei si prevenirea extinderii infectiei dincolo de dinte. Dintele va deveni apoi fragil din cauza pierderii tesuturilor si este recomandat sa se plaseze o coroana pentru a-l intari.

Netratarea necrozei dentare poate duce la complicatii medicale grave, precum inflamarea tesutului. Abcesele se pot rupe iar pacientul va fi supus la un risc de infectare profunda, precum si la deteriorarea permanenta a oaselor de la nivelul maxilarului.

De asemenea, infectiile dentare severe pot cauza endocardita – o afectiune a muschiului cardiac, care poate pune viata in pericol.