Fara carne, fara oua, fara lapte….din motive etice, adeptii veganismului se priveaza de orice produs din regnul animal, expunandu-se astfel la deficiente nutritionale in absenta alimentelor adecvate si a suplimentelor de vitamina B12. Din pacate, exista numerosi parinti care sunt adeptii unui astfel de viata si care militeaza pentru alimentatia vegana chiar si copiilor, fara sa realizeze implicatii majore pe care le poate avea asupra sanatatii lor.
Ce inseamna de fapt alimentatia vegana in cazul celor mici?
Aceasta dieta, deficitara in elemente esentiale pentru o crestere sanatoasa, consta in excluderea oricarui produs din lumea animala. Carnea, pestele, laptele, ouale sau mierea sunt astfel interzise. Acest mod alimentar restrictiv exclude multe alimente si isi expune adeptii la deficiente uneori grave.
Un element vital lipseste de fapt din aceasta alimentatie: vitamina B12, care se gaseste doar in produsele de origine animala. O astfel de vitamina este esentiala in special pentru functionarea sistemului nervos si a tractului digestiv. Orice vegan, copil sau adult, trebuie, prin urmare, sa-si completeze dieta cu aceasta vitamina, aceastdieaa regula fiind bine cunoscuta de adeptii veganismului.
De asemenea, dieta vegana nu poate fi improvizata si fiecare parinte trebuie sa aiba cunostinte avansate de nutritie pentru a evita punerea copilului in pericol. In primul rand, dieta trebuie sa fie suficient de bogata in proteine vegetale, care furnizeaza cei opt aminoacizi esentiali pentru buna functionare a organismului.
Veganismul expune, de asemenea, riscurilor de deficiente in calciu, zinc sau fier. Acesta din urma este prezent in produsele vegetale, dar fierul de origine vegetala este mai putin absorbit decat fierul de origine animala. Pentru a evita deficienta de fier, se recomanda consumarea vitaminei C, care ajuta la o asimilare mult mai buna.
Prin urmare, o alimentatie vegana la copii pare teoretic posibila, cu conditia sa se suplimenteze in mod generos dieta pentru un aport de energie! Inainte de varsta de 3 ani, lipidele reprezinta in mod ideal jumatate din aportul caloric al copilului asa ca o astfel de dieta ar trebuie interzisa cel putin in primii ani de viata.