Cultura populară, dezvoltată în paralel cu cea științifică, este foarte puternică și în zona tehnologiei, unde demonstrează uneori aceeași forță de convingere cu care se manifestă, de altfel, în mai toate domeniile existenței noastre. Tot românul, se știe, se pricepe la fotbal, politică și…în ultimul timp, la calculatoare. Iată de ce unele preconcepții și mituri se insinuează atât de puternic în mintea noastră și par greu de demontat, chiar și într-o discuție cu profesioniștii. În cele ce urmează ne vom referi la câteva credințe populare vehiculate în legătură cu calculatorul, care s-au infirmat în timp, odată cu evoluția tehnologiei sau, pe alocuri, sunt pur și simplu eronate. Fie că deții deja un PC, fie că te pregătești să îți achiziționezi unul (nou sau second hand, din gama de calculatoare sh și laptopuri second hand puse la dispoziție pe www.it-sh.ro), ar trebui să fii atent la sfaturile prietenilor atotcunoscători, care este posibil să îți inoculeze următoarele idei greșite:
- Dacă vei folosi calculatorul pentru redactare, în principal, și prea puțin pentru conectare online, un program antivirus este o cheltuială inutilă. O idee pe cât de greșită, pe atât de periculoasă. O simplă aventurare în mediul online îți poate aduce surpriza unor viruși care să îți compromită toată munca. Merită să riști? Din aceeași mitologie a antivirușilor, un alt mit periculos este că programele spyware și virușii sunt singurele responsabile de lentoarea cu care funcționează calculatorul tău. De cele mai multe ori, însă, s-a dovedit că încetinirea este dată de alte aspecte, cum ar fi: rularea simultană a mai multor programe, lipsa de RAM liber, de spațiu pe disc, instalarea plug-in-urilor inutile etc.
- Poți evita virusarea calculatorului dacă folosești așa-numitele browsere sigure (Firefox, Chrome etc). Acest mit se bazează pe o confuzie tehnică, de vreme ce browserele sunt doar un mediu de execuție pentru JavaScript, nu oferă, în sine, protecție antivirus.
- Mania defragmentării hardului pentru a garanta o mai bună funcționalitate. Deși era o practică frecventă la început, acum este inutilă, deoarece calculatoarele ultimelor generații defragmentează automat hardul în fundal, ca program implicit, prestabilit.
- Calculatorul trebuie închis la finalul utilizării lui, de preferat la sfârșitul fiecărei zile. Un mit valabil pentru calculatoarele vechi, la care închiderea presupunea automat resetarea programului, dar în cazul PC-urilor recente, dotate deja cu opțiunea de hibernare, închiderea zilnică devine redundantă.