Preeclampsia – una dintre cele mai frecvente afectiuni ale gravidelor

Preeclampsia apare dupa cea de a douazecea saptamana a sarcinii, insa sunt si mamici afectate inca de la inceput. Lasata netratata, aceasta afectiune duce la complicatii foarte grave si chiar la deces. Singurul remediu al acestei afectiuni este nasterea copilului.

tratament preeclampsia

Preeclampsia este un diagnostic de care se tem cele mai multe viitoare mamici. In timpul sarcinii poate aparea preeclampsia, care provoaca neplaceri mamicii si poate chiar sa puna in pericol viata copilului si a mamei. Singurul remediu care garanteaza vindecarea de preeclampsie este nasterea.

Cauze, tratament si pericole ale preeclampsiei

Preeclampsia nu apare decat in timpul sarcinii. Afectiunea se manifesta prin hipertensiune si prin afectarea anumitor organe ale corpului, de regula ficatul sau rinichii. Preeclampsia apare dupa cea de a douazecea saptamana a sarcinii, insa sunt si mamici afectate inca de la inceput. Lasata netratata, aceasta afectiune duce la complicatii foarte grave si chiar la deces. Singurul remediu al acestei afectiuni este nasterea copilului.

Principalele cauze ale preeclampsiei nu sunt in totalitate cunoscute. S-a dovedit de-a lungul timpului si a multor cercetari in acest domeniu faptul ca afectiunea incepe in placenta, prin dezvoltarea unor noi vase de sange care nu functioneaza la capacitate normala si sunt mai inguste decat ar fi normal.

Ce riscuri prezinta preeclampsia?

Factorii de risc pentru aceasta afectiune includ prima sarcina, experienta anterioara cu preeclampsia, cazuri in familie (surori sau mama) de preeclampsie, femei insarcinate mai tinere de 20 si cu varsta mai mare de 40 de ani, precum si obezitatea si alte probleme de sanatate (diabet, lupus, reumatism, afectiuni renale).

Preeclampsia apare fara vreun simptom, insa se poate dezvolta cu simptome clare, precum dureri de cap intense, exces de proteine in urina, o tensiune mai mare de 140/90 mm HG, dureri de stomac, ameteli, greturi, urina in cantitati reduse, precum si afectiuni ale ficatului, stari de voma si respiratie sacadata.

Femeile insarcinate care observa unul sau mai multe astfel de simptome trebuie sa mearga la medicul specialist si sa primeasca nu numai un diagnostic corect, ci si un tratament adecvat. Complicatiile preeclampsiei includ nasterea fortata, intarzierea cresterii intrauterine, nasterea prematura, placenta abruptio, eclampsia, dezvoltarea simptomului HELLP si afectiuni ale altor organe. Tratamentul preeclampsiei include repaus la pat, reducerea consumului de sare si cresterea consumului de apa, precum si controale regulate la doctor.