Diluantii de sange sunt acele substante care ii reduc capacitatea de a forma cheaguri. Coagularea sangelui este o modalitate prin care organismul incearca sa previna sangerarile excesive, motiv pentru care, de cele mai multe ori, aceasta capacitate a sangelui este utila.
Cu toate acestea, in unele cazuri, coagularea sangelui poate fi, de asemenea, un motiv de ingrijorare. Unele afectiuni, inclusiv modificari ale ritmului cardiac, probleme cardiace, interventii chirurgicale la inima, pot determina medicul sa prescrie un diluant de sange, deoarece aceste afectiuni cresc riscul de a dezvolta cheaguri de sange (care pot pune viata in pericol, ceea ce poate duce la infarct sau accident vascular cerebral.
Din fericire exista si cateva alimente care reduc capacitatea sangelui de a forma cheaguri sau de a le ajuta sa se dizolve, fiind potentiale anticoagulante naturale.
Remedii naturale pentru subtierea sangelui
Curcuma
Curcuma este un condiment folosit de mult timp atat in scopuri culinare, cat si medicale. Conform cercetarilor, aportul zilnic de curcuma poate ajuta la subtierea sangelui. Poate fi adaugata in supe sau sub forma de ceai.
Ghimbir
Ghimbirul este un alt condiment cu actiune antiinflamatoare si anticoagulanta. Este clasificat in aceeasi familie ca turmericul si contine salicilati – derivati naturali ai acidului salicilic gasiti in multe plante. Pentru a profita de proprietatile anticoagulante ale ghimbirului si ale salicilatilor sai naturali, se poate folosi proaspat sau uscat in dulciuri, feluri de mancare si bauturi.
Scortisoara
Scortisoara contin cumarina, o substanta chimica care actioneaza ca un anticoagulant puternic in unele medicamente. Poate reduce tensiunea arteriala si ameliora inflamatia cauzata de artrita si alte afectiuni inflamatorii.
Usturoiul
Pe langa proprietatile sale naturale antibiotice si antimicrobiene, mai multe studii asupra usturoiului sugereaza ca poate dilua sangele, desi efectele sunt de scurta durata. Usturoiul poate fi luat si sub forma de capsula. Cand este luat singur, exista foarte putine efecte secundare. Cu toate acestea, unii medici recomanda ca oamenii sa nu ia doze mari de usturoi cu 7-10 zile inainte de o interventie chirurgicala programata din cauza proprietatilor sale antitrombotice.