Soia este alimentul care se recomanda sa fie inclus in orice meniu. Fanii de fitness, femeile insarcinate si persoanele aflate intr-un stres constant ar trebui cu siguranta sa profite de calitatile benefice ale soiei.
Soia este o leguminoasa ale carei seminte sunt bogate in proteine vegetale, care pot inlocui carnea in dieta. Asiaticii sunt familiarizati de mult cu calitatile sale in sanatate, ocupand un loc central in meniul lor.
Proprietatile nutritionale ale soiei
Soia este o sursa bogata de proteine, acizi grasi omega-3, celuloza, izoflavone si fito-estrogeni, care au multe vitamine (B6, B9, B12) si minerale. Datorita aminoacizilor esentiali pe care ii contine, soia este comparata cu proteinele animale. In acelasi timp, este bogata in grasimi vegetale usor digerabile si relativ sarace in carbohidrati.
Proprietatile sanatoase ale soiei
Izoflavonele continute in soia reduc riscul de boli cardiovasculare si cancer. Sunt substante asemanatoare cu estrogenii feminini si joaca rolul terapiei hormonale naturale. In urma cu cativa ani, ingredientul antitumoral genisteina a fost descoperit in germenii de soia.
Cercetatorii au legat, de asemenea, incidenta scazuta a cancerului de san, prostata si endocrin in Japonia si China cu consumul ridicat de soia in aceste tari.
Fitoestrogenii continuti in soia au o alta functie importanta pentru sanatate – cresc densitatea osoasa, reducand astfel riscul de osteoporoza. In plus, soia reduce nivelul de colesterol „rau” din sange si protejeaza astfel impotriva aterosclerozei si a altor boli cardiovasculare.
Produse din soia
-
Germeni de soia
Au un continut foarte scazut de calorii, intaresc sistemul imunitar si lupta impotriva stresului. Sunt bogati in acizi grasi omega-3, proteine, minerale (in principal calciu si fier) si vitamine (A, C, B1 si B2).
-
Edam
Boabe de soia neprocesate „in” sau „in afara” pastaii – pot fi micul dejun ideal sau pot fi folosite in salate sau tocanite.
-
Lapte de soia
Pentru a beneficia de calitatile produselor lactate, se va alege laptele de soia imbogatit cu calciu sau vitamina D.
-
Tofu (branza de soia)
Disponibil in diferite texturi – de la moale la tare si combinat. Nu are gust si ia aroma preparatului cu care este combinat.