Sporturi pentru persoane cu handicap

Daca ati decis sa schimbati ceva in ceea ce va priveste, accesati www.magazinulortopedic.ro, achizitionati scaunul potrivit si urmati-va visul!

Cadru de mers

Pe langa imbunatatirea formei fizice, sportul are o influenta pozitiva asupra dezvoltarii si a dispozitiei psihologice, care, fara indoiala, favorizeaza calitatea vietii. Acest lucru, impreuna cu proliferarea si formalizarea asociatiilor, federatiilor si regulamentelor specifice, face ca sporturile adaptate sa devina din ce in ce mai atractiv pentru persoanele cu handicap, ce pot face sport de la nivel amator la niveluri competitive de performanta.

Modificarile in sporturile adaptate sunt minime si, prin urmare, permit persoanelor cu handicap sa le practice fara a pierde esenta originala. Acestea sunt la fel de recreative ca si cele competitive si pot fi orientate spre petrecerea timpului liber, servind drept terapie sau orientate spre competitie de inalta performanta, Jocurile Paralimpice fiind cele mai cunoscute.

Unul dintre aspectele fundamentale ale acestor sporturi este adaptarea propriului fotoliu rulant si a echipamentului sportiv. In acest sens, atat design-ul, cat si materialele din care sunt realizate scaunele au fost imbunatatite, adaptandu-le nevoilor specifice fiecarui sport.

Daca va intrebati cat de multe sporturi adaptate exista, raspunsul este ca, practic toate sporturile individuale, duble sau de echipa pot fi adaptate. Inainte de a alege unul, trebuie sa va ganditi ce va place, ce va motiveaza si performanta la care doriti sa ajungeti. Ca si in multe alte aspecte ale vietii, persistenta si perseverenta sunt valori de care trebuie sa tineti cont atunci cand stabiliti obiectivele.

Sporturi ce pot fi practicate de persoanele cu dizabilitati:

  1. Ciclism – acest sport este posibil datorita bicicletelor manuale (handbike) atasate scaunului cu rotile.
  2. Basketball – cel mai popular sport adaptat, este destul de solicitant intrucat nici dimensiunile terenului, nici inaltimea cosului nu se modifica.
  3. Dans – cel mai raspandit sport in randul persoanele cu dizabilitati, foarte usor de practicat intrucat miscarile de dans nu au limite si pot fi adaptate usor pentru orice practicant.
  4. Tenis – se respecta unele reguli din jocul oficial, insa versiunea adaptata accepta ca mingea poate sari de doua ori si poate ateriza in afara terenului.

Viata intr-un carucior rulant poate fi si palpitanta si productiva, totul tine de utilizator si dorintele sale. Daca ati decis sa schimbati ceva in ceea ce va priveste, accesati www.magazinulortopedic.ro, achizitionati scaunul potrivit si urmati-va visul!