Multe boli ale sistemului imunitar, cunoscute si sub numele de boli autoimune sunt mai frecvente la femei decat la barbati. Organismul uman are un sistem imunitar, care este o retea complexa de celule si organe speciale ce apara corpul de germeni si alti invadatori straini.
Ce sunt bolile autoimune?
La baza sistemului imunitar se afla abilitatea organismului de a face diferenta dintre sine si non-sine. Un defect poate face corpul incapabil sa faca aceasta diferenta. Cand se intampla acest lucru, corpul produce autoanticorpi care ataca celulele normale din greseala.
In acelasi timp, celulele speciale numite celule T reglatoare nu isi fac treaba – de a mentine sistemul imunitar in linie. Rezultatul este un atac gresit asupra propriului corp. Acest lucru provoaca daune cunoscute ca boli autoimune. Partile corpului care sunt afectate depind de tipul de boala autoimuna. Exista mai mult de 80 de tipuri cunoscute.
Cat de frecvente sunt bolile autoimune?
In general, bolile autoimune sunt frecvente fiind o cauza principala de deces si invaliditate. Unele boli autoimune sunt rare, in timp ce altele, cum ar fi boala Hashimoto, afecteaza multi oameni.
Exista medicamente pentru tratarea bolilor autoimune?
Exista multe tipuri de medicamente utilizate pentru tratarea bolilor autoimune. Tipul de medicament depinde de boala, de cat de severa este si de simptome. Tratamentul poate:
- Ameliora simptomele;
- Inlocui substantele vitale pe care organismul nu le mai poate produce singur;
- Suprima sistemul imunitar.
- Vreau sa am un copil. A avea o boala autoimuna afecteaza sarcina?
Femeile cu boli autoimune pot avea copii in siguranta. Dar ar putea exista unele riscuri pentru mama sau bebelus, in functie de boala si de cat de severa este. De exemplu, femeile insarcinate cu lupus prezinta un risc mai mare de nastere prematura.
Cum se poate gestiona viata cand exista o boala autoimuna?
Desi majoritatea bolilor autoimune nu trec, persoanele afectate isi pot trata simptomele si gestiona boala, astfel incat sa se bucure de viata. Femeile cu boli autoimune pot duce o viata plina si activa. Obiectivele lor de viata nu ar trebui sa se schimbe. Este important, totusi, sa fie in grija unui medic specializat in aceste tipuri de boli, sa urmeze planul de tratament si sa adopte un stil de viata sanatos.