Tot ce trvebuie sa stii despre vitamina A

Vitamina A sau retinolul este una dintre vitaminele liposolubile esentiale pentru organism. Se gaseste sub forma de retinol la mamifere si provitamina A (beta caroten) la plante

vitamina A

Vitamina A sau retinolul este una dintre vitaminele liposolubile esentiale pentru organism. Se gaseste sub forma de retinol la mamifere si provitamina A (beta caroten) la plante. Actiunile sale in organism permit, printre altele, pastrarea acuitatii vizuale si intarirea sistemului imunitar.

Caracteristicile vitaminei A:
  • Vitamina liposolubila importanta pentru vedere si sistemul imunitar;
  • Gasit ca pro vitamina A (beta caroten) la anumite plante;
  • Beta carotenul este un puternic antioxidant si favorizeaza pigmentarea pielii;
  • In exces, beta carotenul ar putea avea consecinte nocive asupra sanatatii.
Vitamina A: beneficii si rol in organism

In corpul oamenilor si animalelor, vitamina A se gaseste sub forma de retinol, retina sau chiar acid retinoic. Alimentele de origine animala contin, prin urmare, vitamina A sub forma de retinol. In alimentele de origine vegetala se gaseste vitamina A sub forma de caroten.

Vitamina A joaca un rol esential pentru calitatea vederii. Permite, de fapt, declansarea impulsului nervos la nivelul nervilor optici. Un aport suficient de vitamina A reduce astfel riscul de cataracta si degenerescenta maculara.

Carotenii si in special beta-carotenul, sunt molecule cu o puternica putere antioxidanta. In organism, antioxidantii fac posibila lupta impotriva imbatranirii celulare si a stresului oxidativ. Cu alte cuvinte, neutralizeaza daunele cauzate de radicalii liberi si participa la mentinerea unui organism sanatos si a unui sistem imunitar puternic.

Retinolul participa la diferentierea si reinnoirea celulelor corpului si, in special, a pielii si a membranelor mucoase. Beneficiile alimentelor bogate in caroten asupra calitatii pielii sunt, de asemenea, adesea accentuate. Intr-adevar, vitamina A este un precursor al melaninei responsabile de pigmentarea pielii. Astfel, un aport bun de vitamina A si beta caroten ajuta la pregatirea pielii pentru soare, protejarea celulelor pielii impotriva agresiunilor externe si reinnoirea acestora.

In dieta, diferite alimente sunt surse de retinol sau caroten. Carotenii se gasesc in principal in fructele si legumele portocalii, precum si in legumele cu frunze verzi, in timp ce retinolul se gaseste in principal in carnea de organe.