Un copil mic nu are dezvoltata de la inceput constiinta morala astfel ca nu poate sa stie daca actiunile sale sunt corecte sau gresite. Reactia celor din jurul sau este cea care il anunta cee ace inseamna ca parintii trebuie sa fie atenti la modul in care isi exprima trairile.
Ce se manifesta de fapt constiinta morala in cazul unor prichindei?
Constiința morala reprezinta capacitatea unei persoane de a tine cont de punctul de vedere al celorlalti inainte de a actiona. Datorita constiintei morale, o persoana este capabila sa evalueze consecintele actiunilor sale asupra celorlalti si sa inteleaga daca ceea ce face este corect sau gresit. Constiinta morala face, prin urmare, posibila judecarea comportamentelor acceptabile sau nu.
Constiinta morala a copilului se dezvolta treptat in timp ce observa reactia adultilor la actiunile sale. Aceasta constientizare se instaleaza, de asemenea, in acelasi timp in care isi dezvolta abilitatile sociale si invata sa tina cont de ceea ce simt altii. Prin constiinta morala, un copil invata sa se controleze pe sine si devine constient de responsabilitatea actiunilor sale. Cu toate acestea, constiinta morala a copilului nu este pe deplin dobandita decat in jurul varstei de 7 sau 8 ani.
Chiar daca viziunea lui despre lume este centrata pe sine si actiunile sale sunt ghidate de placerea si dorintele sale, un copil poate incepe sa-si dezvolte constiinta morala prin observarea reactiilor parintilor sai la actiunile pe care le intreprinde. In timp ce incearca sa-i faca pe plac, reactiile parintilor sai ii pot arata daca un comportament este acceptabil sau nu.
Micutul poate intelege, de exemplu, ca este gresit sa-si loveasca sora, dar pentru ca are inca putin autocontrol, impulsurile sale sa fie mai mari decat teama lui de a fi pedepsit. Poate, de exemplu, sa smulga jucaria din mainile surorii sale, deoarece vrea sa se joace imediat cu ea, in ciuda avertismentelor primite din partea parintilor.
Multe dintre interventiile zilnice pot ajuta copilul sa-si dezvolte constientizarea morala. Spre exemplu, parintii ar trebui sa
- Stabileasca reguli clare si concrete pe care sa le aplice in mod consecvent. Acestea il ajuta pe cel mic sa inteleaga comportamentele acceptabile, deoarece el nu are inca suficienta constiinta morala pentru a alege pentru el insusi comportamentul potrivit pe care sa-l adopte.
- Il laude pe cel mic. Copilul poate invata sa diferentieze intre bine si rau atunci cand actiunile sale bune sunt încurajate prin lauda.
- Fie un model pentru copii facand actiuni amabile fata de ceilalti (de exemplu, tinand o usa, mangaind un copil care plange). El poate fi invatat treptat sa tina cont de ceilalti.