Tratamentul endodontic, cunoscut si sub numele de tratament de canal sau terapie de canal, este o procedura de tratament dentar care consta in indepartarea pulpei, dezinfectarea canalelor dintelui si umplerea acestora cu un material de obturatie pentru a trata leziunile pulpei dentare.
Atunci cand pulpa dentara este afectata de carie, fractura dentara, traumatism sau necroza tisulara, inflamatia acesteia duce la dureri puternice: aceasta este cunoscuta sub numele de pulpita, mai cunoscuta sub denumirea de „durere de dinti”. Aceasta afectiune trebuie tratata medical, altfel se poate forma un abces si infectia se poate raspandi in restul corpului.
Cand se efectueaza tratamentul endodontic?
Medicul dentist poate efectua un tratament endodontic daca examenul clinic releva urmatoarele aspecte :
-
necroza pulpara
-
o cavitate profunda care a ajuns la pulpa dentara
-
un dinte care necesita un tratament protetic si care trebuie devitalizat in acest scop
Atunci cand este posibil, tratamentul de canal este preferat extractiei dentare. Tratamentul de canal poate fi efectuat in ultima instanta, daca infectia nu a fost tratata la timp. Chiar si atunci cand este devitalizat, dintele joaca un rol important in masticatie, in pozitionarea corecta a dintilor si in stimularea osului alveolar, care se resorb treptat dupa pierderea dintilor.
Cum se deruleaza tratamentul endodontic?
Devitalizarea unui dinte este o procedura nedureroasa care se efectueaza sub anestezie locala.
Dupa ce va anesteziaza dintele, medicul dentist plaseaza un baraj in jurul acestuia pentru a-l proteja. Apoi deschide dintele pentru a avea acces la pulpa si indeparteaza eventualele zone cariate sau lustruieste marginile ascutite in cazul unei fracturi. Pentru a indeparta pulpa, a curata peretii si a introduce materialul de obturatie, medicul dentist trebuie sa largeasca canalele dintelui. Dupa ce acest lucru a fost facut, pasul final este de a sigila canalele dezinfectate si de a inchide dintele cu o obturatie temporara.
Dupa ce procedura este finalizata, medicul dentist va indruma pacientul catre o solutie de reconstructie permanenta, potrivita pentru situatia acestuia. Odata devitalizat, dintele este mai fragil, mai ales daca pierderea de substanta este importanta, si necesita adesea o consolidare. In functie de cauza pulpitei si de cantitatea de substanta dentara pierduta, aceasta poate implica o coroana dentara, un inlay (o proteza dentara care umple cavitatea dentara) sau un onlay (o proteza dentara care acopera o parte din dinte), sau pur si simplu o tehnica de obturatie conventionala, folosind un material compozit sau un amalgam.
Este normal ca pacientul sa simta durere la nivelul dintelui devitalizat dupa o interventie chirurgicala endodontica. Aceasta senzatie nu este cauzata de dintele in sine, ci de inflamatia tesutului inconjurator. Ea poate fi ameliorata prin administrarea de analgezice prescrise de medicul dentist si, de obicei, dispare dupa 3 zile. In cazul in care tratamentul endodontic este efectuat pe un dinte infectat, poate fi necesara suplimentarea analgezicelor cu antibiotice, tot conform prescriptiei medicului.