Vorbind cu copiii despre pierderea de sarcina

Cand are loc pierderea unei sarcini, uneori cei mai dificili oameni cu care trebuie vorbit sunt ceilalti copii ai unei familii.

nasterea

Cand are loc pierderea unei sarcini, uneori cei mai dificili oameni cu care trebuie vorbit sunt ceilalti copii ai unei familii. In functie de varsta copiilor, indiferent daca li s-a spus despre sarcina sau nu, este posibil sa fie nevoie sa discutati cu ei. Iata cateva lucruri care trebuie tinute minte atunci cand se vorbeste cu ceilalti copii despre un avort spontan sau o nastere mortala.

Vorbind cu copiii mai mari despre avortul spontan sau nasterea

Daca copiii sunt adolescenti (sau preadolescenti), cel mai bun lucru de facut este sa fie discutat in avans si sa se explice ce s-a intamplat in termeni pe care sa-i poata intelege. Este important sa se asigure ca mama este bine si ca avortul spontan nu inseamna ca nu este in neregula cu ea, iar aceste lucruri se intampla uneori. Expunerea motivelor pentru care s-a intamplat este importanta,insa si faptul ca nu a putut fi facut nimic altceva pentru a preveni pierderea.

Bebelusul pe care l-a pierdut a fost fratele sau sora copilului mai mare, tocmai de aceea el poate simti un sentiment de pierdere atunci cand aude vestea despre avortul spontan. Este bine sa i se permita copilului sa se apropie de mama, atata timp cat se intelege faptul ca si el este indurerat. In acest context, avortul poate aduce familia mai aproape si permite celorlti sa exercite empatie. Desigur, acest lucru nu indeparteaza deloc de durerea.

Vorbind cu copiii mai mici despre avortul spontan sau moartea

Pentru copiii mai mici, daca li s-a spus despre sarcina inainte de pierdere, va trebui sa se explice faptul ca s-a intamplat ceva. Din nou, trebuie sa se asigure folosirea unor cuvintele pe care le inteleg. Copiii mici ar putea sa nu inteleaga cuvinte precum „avort spontan” si ar putea avea nevoie de explicatii in termeni mai simpli.

Daca copiii sunt prea tineri pentru a intelege conceptul de sarcina sau daca nu s-a spus copiilor despre asta, se poate alege sa nu se divulge informatii despre avort. Este de retinut faptul ca, totusi, copiii tind sa preia emotiile adultilor din jurul lor, asa ca trebuie inteles daca ei actioneaza mai agresivi sau sunt mai suparati decat de obicei. S-ar putea ca ei sa se inteleaga ca parintii se simt tristi, caz in care poate fi nevoie sa le fie data o explicatie.