Ce alegi pentru firma ta: desktop sau workstation?

it-sh.ro

Calculatoarele desktop devin tot mai puternice și specificațiile lor sunt din ce în ce mai impresionante. La rândul lor, stațiile de lucru sau workstation-urile sunt remarcabile prin prisma performanțelor și a calității componentelor. Ambele au capacitatea de a rula programe și aplicații avansate, pe care unele firme le folosesc în activitatea de zi cu zi. Deci, care este diferența dintre ele?

La modul general, PC-urile sunt configurate pentru activități obișnuite de birou (navigare pe internet, trimitere de email-uri, editare text etc.) Pe de altă parte, workstation-urile sunt proiectate astfel încât să ruleze programe ce consumă o cantitate mare de resurse de calcul și resurse grafice, cum ar fi cele din sectorul ingineriei, analizei financiare sau arhitecturii.

Prin ce se deosebește stația de lucru de un calculator personal?

Pentru că definiția celor două tipuri de echipamente nu este suficientă, vom continua să explorăm principalele caracteristici prin care stațiile de lucru se deosebesc de calculatoarele personale:

1. Componente mai puternice

Stațiile de lucru încorporează componente care le asigură o putere ce nu poate fi egalată de un calculator. Unele workstation-uri au mai multe procesoare și sunt dotate cu memorii RAM cantitativ superioare față de un calculator desktop.

De asemenea, au mai multe nuclee de procesor, ceea ce le permite să desfășoare multiple operațiuni simultan, pe o perioadă lungă. Cu cât are un număr mai mare de nuclee, cu atât calculatorul are o rezistență mai mare în fața unor sarcini complexe și solicitante.

Alte componente performante, rezistente și durabile dintr-o stație de lucru sunt placa de bază și placa video. În altă ordine de idei, workstation-ul are o putere de procesare substanțial mai mare decât un calculator obișnuit, ceea ce îl face ideal pentru aplicații profesionale;

2. Productivitate continuă

Există activități în care se impune folosirea unor echipamente operaționale și eficiente în toate circumstanțele, inclusiv atunci când trebuie să se ruleze mai multe aplicații ce necesită o putere mare de calcul. Cu sisteme IT nepotrivite, profesioniști ca ingineri, analiști financiari sau designeri nu își pot desfășura în condiții optime activitatea.

În unele afaceri, computerul este instrumentul principal de lucru. Aici se încadrează inginerii, designerii, editorii de imagine, arhitecții, statisticienii etc. Workstation-ul oferă puterea necesară pentru ca utilizatorii să rămână productivi și să nu întâmpine erori. Procesarea prelungită a unor sarcini sau chiar defecțiunile îi costă pe profesioniști timp, ceea ce se poate traduce într-o profitabilitate mai mică;

Calculatoare refurbished | IT-SH.ro

Calculatoare refurbished

3. Investiție mai mare

Pentru că au specificații tehnice superioare și gestionează activități, sarcini și proiecte mai solicitante (cum ar fi proiectarea AutoCAD sau editarea video) din punct de vedere al puterii de calcul, workstation-urile asigură o performanță sporită și implicit, presupun o investiție financiară mai mare în comparație cu un PC.

Pentru a reduce investiția, poți alege să cumperi workstation-uri refurbished. Acestea sunt testate și verificate, ceea ce înseamnă că obții performanță la prețuri accesibile. Pe site-ul IT-SH.ro vei găsi mai multe modele de stații de lucru refurbished, la prețuri semnificativ reduse față echipamentele noi.

Dacă în activitatea de zi cu zi a companiei tale se utilizează aplicații care nu necesită o putere mare de calcul (MS Office, Zoom, WordPress etc.), îți recomandăm să alegi calculatoare refurbished. În schimb, dacă utilizarea calculatoarelor presupune rularea unor programe ce necesită mai multe resurse pentru a funcționa optim, poți lua în calcul investița în workstation-uri.