Dieta autoimuna AIP – alimente de consumat si de evitat

Dieta autoimuna (AIP) are ca scop reducerea inflamatiei si ameliorarea altor simptome ale tulburarilor autoimune. O boala autoimuna determina din greseala sistemul imunitar sa atace si sa deterioreze tesuturile sau organele sanatoase

dieta autoimuna

Dieta autoimuna (AIP) are ca scop reducerea inflamatiei si ameliorarea altor simptome ale tulburarilor autoimune. O boala autoimuna determina din greseala sistemul imunitar sa atace si sa deterioreze tesuturile sau organele sanatoase.

Exemple obisnuite ale acestui tip de boala includ psoriazisul, artrita reumatoida si lupusul.  O boala autoimuna poate provoca inflamatii, iar oboseala este un alt simptom comun. In functie de afectiune, simptomele suplimentare pot include durere, umflare, modificari ale pielii si febra.

Cum sa urmati dieta autoimuna AIP

AIP este o dieta de eliminare, deci implica evitarea consumarii anumitor tipuri de alimente timp de cateva saptamani si sa se observe cu atentie orice efecte asupra sanatatii.

Cercetatorii au descris dieta AIP ca o extensie a dietei Paleo. De obicei, o persoana mananca proteine ​​slabe, legume, fructe, nuci si seminte. Dieta AIP se concentreaza asupra alimentelor bogate in vitamine si alti nutrienti. O persoana care o urmeaza aceasta dieta nu va manca nimic cu adaos de zahar sau alti aditivi care pot declansa un raspuns autoimun.

Asadar, o persoana ar trebui sa respecte dieta strict cateva saptamani, apoi sa reintroduca incet alimentele eliminate si sa fie atent asupra oricarei reactii. O reactie, cum ar fi o crestere a simptomelor, poate indica faptul ca ar trebui sa excluda acel aliment pe termen lung.

Alimente permise in dieta autoimuna

O persoana care urmeaza dieta poate sa manance:

  • legume – dar nu cele care produc inflamatie, cum ar fi: rosii, vinete, ardei si cartofi;
  • fructe de mare care sunt bogate in acizi grasi omega-3;
  • alimente fermentate;
  • carnea slaba si ficatul;
  • cantitati mici de fructe;
  • uleiuri, cum ar fi de masline, nuca de cocos si avocado;

In general, dieta se concentreaza pe alimentele intregi si pe cele care nu contin aditivi precum zaharul.

Exista mai multe grupuri de alimente de evitat atunci cand se urmeaza o dieta AIP. Se recomanda evitarea:

  • legumelor cum ar fi: rosii, cartofi, ardei si vinete;
  • leguminoase;
  • lactate;
  • unele uleiuri vegetale;
  • cafea;
  •  oua;
  • nuci si seminte;
  • alcool;
  • aditivi alimentari, cum ar fi zaharuri rafinate sau adaugate