Febra – spaima parintilor

Prezenta febrei indica fara doar si poate o infectie in organism asa ca o vizita la medicul pediatru este obligatorie mai ales daca bebelusul are sub 3 luni.

combaterea febrei la copii

Bebelusii sunt niste fiinte adorabile, dar complet neajutorate care au nevoie de sprijinul si dragostea parintilor pentru a creste mari. Atunci cand apar primele semne de febra, totul pare ca se naruie in jurul mamei, aceasta fiind cea mai mare teama a sa. Prezenta febrei indica fara doar si poate o infectie in organism asa ca o vizita la medicul pediatru este obligatorie mai ales daca bebelusul are sub 3 luni. Riscul aparitiei convulsiilor sau al deshidratarii este foarte mare ceea ce inseamna ca trebuie acordata o atentie deosebita unui astfel de episod.

Intotdeauna temperatura se masoara cu un termometru rectal, acesta reusind sa ofere cele mai precise rezultate.

Se poate vorbi despre febra doar in momentul in care temperatura depaseste 38.5 grade, in rest bebelusul se confrunta cu o stare subfebrila si ar trebui ca organismul sau sa fie lasat sa lupte singur impotriva infectiei.

Parintii care isi doresc sa scada temperatura bebelusului trebuie sa stie ca nu se aplica niciodata comprese reci pe maini sau pe picioare. Compresele trebuie sa fie cu apa calduta in caz contrar vasele de sange se blocheaza, iar temperatura va atinge cote alarmante. Mai mult decat atat, nu se utilizeaza otet sau spirt pentru ca riscul de absorbtie al alcoolului in sange este foarte mare, iar consecintele pot fi dezastruoase.

Bebelusul trebuie hidratat in mod corespunzator cu lichide sau supe care reusesc sa ii diminueze disconfort creat, dar si sa reduca in mod treptat febra. De asemenea, cel mic nu trebuie imbracat in straturi groase de haine; el trebuie lasat cat mai lejer si tinut intr-o camera bine aerisita.

Chiar daca in aceasta perioada, copilul se simte bine, el nu trebuie suprasolicitat si nici nu trebuie lasat sa se implice in activitati care sa ii creasca temperatura. Parintii trebuie sa limiteze activitatile la colorat, citit sau la orice alta actiune intreprinsa in liniste.

Chiar daca la prima vedere febra seamana cu inamicul numarul 1 al parintilor, acesta nu este un motiv de alarmare. Cu putine notiuni medicale si cu multa rabdare, fiecare bebelusi va depasi cu bine primul episod de febra din viata sa. Suportul matern este tot ceea ce micutul puisor are nevoie pentru a se pune cat mai repede pe picioare.