Educatia copiiilor in lumea digitala

De la prezenta ecranelor si pana la utilizarea diverselor programe menite sa simplifice munca, tehnologia este parte componenta a vietii cotidiene fapt pentru care cei mici ajung sa manevreze tabletele sau telefoanele de la o varsta foarte frageda

lumea digitala

Lumea digitala este prezenta in viata de zi cu zi a oricui om. De la prezenta ecranelor si pana la utilizarea diverselor programe menite sa simplifice munca, tehnologia este parte componenta a vietii cotidiene fapt pentru care cei mici ajung sa manevreze tabletele sau telefoanele de la o varsta foarte frageda.

Cum poate fi integrata lumea digitala in dezvoltarea copiiilor

  • In calitate de parinti, este de multe ori dificil gasirea unei game largi de optiuni media de calitate, usor de utilizat si, preferabil, educative. Potrivit celor mai recente cercetari, este mult mai important ca parintii sa isi incurajeze copiii sa se gandeasca intr-un mod critic la media pe care o consuma decat sa fie lasati cu orele in fata ecranelor care preiau astfel rolul unor bone.
  • Lumea digitala are o multime de beneficii motiv pentru care parintii trebuie sa ii incurajeze pe copii sa se implice, sa puna intrebari si sa participe activ la consumul media. Spre exemplu, exista tot felul de desene educative unde piticii invata sa numere asa ca se pot uita alaturi de parinti timp de 10-15 minute pe zi sau cei mai maricei pot face puzzle-urile online pentru a-si dezvolta creativitatea.
  • Cei mici pot fi usor de controlat la aceasta varsta cu tot ceea ce inseamna accesul la media sau informatii din mediul online, insa adevarata provocare pentru parinti vine odata cu adolescenta. Tinerii isi formeaza identitatea, experimenteaza si se expun foarte mult retelelor de socializare. In acest moment, prea multi parinti renunta la reglarea consumului media al copiilor lor, dar aceasta este o greseala critica. Parintii trebuie sa fie alaturi de ei, in special acum cand isi dezvolta identitatea pentru a intelege mai bine cine sunt.
  • Un raport din 2017 al Common Sense Media, o organizatie non-profit care promoveaza educatia media, a constatat ca in randul tinerilor cu varste intre 10 si 18 ani, 39% dintre acestia isi primesc informatiile din surse online, cel mai adesea de la Facebook si YouTube. De multe ori, parintii nu isi dau seama ca copiii lor capteaza informatii prin aceste platforme, fara a avea posibilitatea de a distinge adevarul de fictiune cand vine vorba de social media.