Autodiversificarea alimentatiei bebelusului in functie de nevoile pe care le are

Studiile arata ca acesta are o capacitate innascuta de a sti cand ii este foame si cand este satul. Este ceea ce numim recunoasterea si respectarea semnalelor de foame si de satietate ale copilului.

bebelus in crestere

Pentru ca un copil stie singur cand ii este foame si cand nu, este indicat ca acesta sa fie lasat sa isi aleaga singur ce si in ce cantitate sa manance. Lasandu-l sa faca acest lucru singur, adultii nu vor influenta nici alimentele, nici cantitatea de alimente pe care sa o puna in gura lui. In acest fel, adultii reprezinta doar modelul pe care trebuie sa il urmeze prin imitatie, iar acestia trebuie sa se concentreze pe crearea unei atmosfere potrivita meselor, nu pe alimentarea bebelusului cu lingurita.

Cu timpul, bebelusul va manca o cantitate de mancare din ce in ce mai mare. Studiile arata ca acesta are o capacitate innascuta de a sti cand ii este foame si cand este satul. Este ceea ce numim recunoasterea si respectarea semnalelor de foame si de satietate ale copilului. Astfel, copilul mananca in functie de nevoile pe care le are.

Autodiversificarea alimentatiei bebelusului

Parintii nu trebuie decat sa ii acorde incredere in ceea ce priveste cantitatea de alimente pe care bebelusul decide sa o inghita. Nu este necesara calcularea portiilor, ci calitatea alimentelor oferite are o importanta deosebita in diversificarea alimentatiei bebelusului. Astfel, este esentiala planificarea unei alimentatii autonome a copilului oferindu-i alimente hranitoare, care sa contina nu numai vitamine si minerale, ci si calorii. Fructele si legumele sunt bune, dar un copil are nevoie de mai mult de atat fiind intr-o continua crestere.

Mesele trebuie sa fie cat mai variate si sa contina alimente din mai multe grupe alimentare: carne, peste, ora, leguminoase, lactate etc.

Ce trebuie sa manance un bebelus autodiversificat?

Tot ceea ce am mentionat mai sus, cu precizarea ca acestea trebuie gatite corespunzator, iar forma si textura sa ii permita sa le prinda cu mana. De exemplu, legume taiate bastonas sau sub forma de buchetel, carne fasii, fructe moi care nu au potential crescut de inec, paine prajita unsa cu diverse amestecuri tartinabile, branza taiata cubulete etc.

O atentie deosebita se va acorda alimentelor tari care nu pot fi mestecate cu usurinta sau celor de forma rotunda, pentru ca riscul de inec pana la varsta de 3-4 ani este unul ridicat. De exemplu, strugurii se vor taia pe lung, nucile si alunele se vor oferi doar rasnitate in diverse preparate etc.