Hidrocefalia, numita si apa in creier, este o afectiune in care exista o acumulare anormala de lichid cefalorahidian (LCR) in cavitatile (ventriculele) creierului. Acumularea este adesea cauzata de o obstructie care previne drenarea adecvata a fluidului.
In hidrocefalie, acumularea de LCR poate creste presiunea in interiorul craniului, care striveste tesutul cerebral din jur. In unele cazuri, acest lucru poate determina cresterea constanta a capului in dimensiuni, convulsii si leziuni ale creierului. Hidrocefalia poate fi fatala daca nu este tratata.
Alte simptome includ dureri de cap, varsaturi, vedere incetosata, probleme cognitive si dificultati de mers. Perspectiva unui pacient cu hidrocefalie depinde in principal de cat de repede este diagnosticata si tratata afectiunea si daca exista tulburari de baza.
Termenul „apa din creier” este incorect, deoarece creierul este inconjurat de LCR (lichid cefalorahidian), nu de apa. LCR are 3 functii vitale:
- protejeaza sistemul nervos;
- indeparteaza deseurile;
- hraneste creierul.
Creierul produce aproximativ 1 halba de LCR in fiecare zi, iar LCR vechi este absorbit in vasele de sange. Daca procesul de producere si eliminare a LCR este perturbat, LCR se poate acumula, provocand hidrocefalie.
- Hidrocefalie congenitala
Aproximativ 1 din 500 de bebelusi se nasc cu hidrocefalie. Poate fi cauzata de o infectie la mama in timpul sarcinii, cum ar fi rubeola sau oreionul, sau un defect congenital, cum ar fi spina bifida. Este una dintre cele mai frecvente dizabilitati de dezvoltare, mai frecvente decat sindromul Down sau surditatea.
- Hidrocefalie dobandita
Aceasta se dezvolta dupa nastere, de obicei dupa un accident vascular cerebral, tumoare cerebrala, meningita sau ca urmare a unei leziuni grave la cap.
- Hidrocefalie comunicanta
Acest tip de hidrocefalie apare atunci cand LCR se blocheaza dupa parasirea ventriculilor. Se numeste „comunicanta” deoarece LCR poate curge in continuare intre ventriculii creierului.
- Hidrocefalie necomunicanta
Numita si hidrocefalie obstructiva, hidrocefalia necomunicanta apare atunci cand conexiunile subtiri dintre ventriculi se blocheaza.
- Hidrocefalie cu presiune normala
Acesta afecteaza doar persoanele in varsta de 50 de ani sau mai mult. Se poate dezvolta dupa accident vascular cerebral, leziuni, infectii, interventii chirurgicale sau hemoragii. Cu toate acestea, in multe cazuri, medicii nu stiu de ce apare.
- Hidrocefalie ex-vacuo
Acest tip apare dupa accident vascular cerebral, traumatism cerebral traumatic sau boli degenerative. Pe masura ce tesutul cerebral se micsoreaza, ventriculii creierului devin mai mari.