Alimentatia bebelusului in primul an de viata

Diversificarea incepe odata ce ati introdus solidele in alimentatia bebelusului, adica intre 4 si 6 luni de viata. Puteti incepe prin introducerea cerealelor de orez, de exemplu, pentru a diminua riscul aparitiei alergiilor.

alimentatia bebelusului

Diversificarea incepe odata ce ati introdus solidele in alimentatia bebelusului, adica intre 4 si 6 luni de viata. Puteti incepe prin introducerea cerealelor de orez, de exemplu, pentru a diminua riscul aparitiei alergiilor. Combinati o lingurita din acestea cu cateva linguri de lapte matern sau lapte praf, la care este important sa nu renuntati odata cu difersificarea.

Alimentatia bebelusului in primul an de viata

De fiecare data cand incercati sa introduceti un nou aliment in hrana bebelusului, asteptati cel putin trei zile pana sa il introduceti pe urmatorul. Acesta este un procedeu eficient prin care va puteti da seama, daca este cazul, la ce dezvolta alergii.

Incepand cu 6 pana la 8 luni, puteti introduce fructele si legumele. In jurul varstei de 6 luni, bebelusul vostru trebuie sa consume regulat aceste alimente. Pentru ca bebelusii prefera in mod natural hrana dulce, majoritatea medicilor pediatrii recomanda sa incepeti cu legumele, altfel bebelusul le va refuza ulterior, alegand fructele, care sunt mai dulci. Dupa ce copilul s-a obisnuit cu legumele, introduceti fructele. Incepeti cu portii mici, de doua ori pe zi.

Sucul natural este bun din cand in cand, dar nu este un inlocuitor al fructelor. Desi poate fi bogat in vitamina C, ii lipsesc fibrele si alti nutrienti, iar faptul ca este concentrat in zahar, poate face ca apetitiul bebelusului pentru laptele matern si cel praf sa dispara. Laptele are inca o importanta majora in alimentatie la aceasta varsta, deci nu ne dorim aparitia unor factori care l-ar putea face pe cel mic sa-l refuze.

Pana la 7-10 luni, copilul va fi fericit cu legumele si fructele pasate. Incepand cu aceasta varsta, el va vrea sa incerce si mancarea voastra, semn ca este pregatit pentru urmatoarea etapa a diversificarii. Acum el va putea incerca de la voi paste, bucati mici din fructe moi si legume gatite, taiate marunt.

Incepand cu 8 luni, pe langa laptele care inca are o importanta majora in alimentatia bebelusului, puteti introduce si carnea de pui, curcan sau vita, care ofera acestuia un plus de fier si proteine. In cazul in care nu este incantat de gust, o puteti combina cu legume.

Cu cat copilul va creste, cu atat se dezvolta si spiritul sau independent. El va incerca sa manance singur, deci pentru a face totul mai simplu, oferiti-i alimente cu o textura mai groasa, cum ar fi piureul de cartofi. La un an, copilul va prefera sa-si bea lapticul fara ajutor, dintr-o ceasca.