Cinci tipuri de proceduri stomatologice cosmetice

Cele mai frecvente proceduri utilizate în stomatologia cosmetică sunt destul de simple, în timp ce altele sunt mai complexe şi necesită îngrijiri specializate:

proceduri stomatologice cosmetice

Cinci tipuri de proceduri stomatologice cosmetice

Stomatologia cosmetică este o metodă de îngrijire orală profesională, care reuşeşte să schimbe în mod vizibil aspectului gurii, al dinţilor şi al zâmbetului. Aceste tipuri de proceduri cosmetice nu sunt obligatorii, ci sunt, mai degrabă, utilizate în scop pur estetic. Unele tipuri de tratament cosmetic oferă, însă, şi beneficii de restaurare.

Cele mai frecvente proceduri utilizate în stomatologia cosmetică sunt destul de simple, în timp ce altele sunt mai complexe şi necesită îngrijiri specializate:

  • Inlays şi Onlays – Acestea sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de umpluturi indirecte, care sunt făcute de un laborator stomatologic şi sunt utilizate atunci când un dinte are o degradare uşoară până la moderată sau atunci când nu există o structură suficientă pentru a susţine umplutura. Inlay-urile şi onlay-urile sunt realizate din material compozit din răşină şi ataşate dinţilor cu ciment dentar adeziv. Acestea oferă sprijin pentru întărirea dinţilor, precum şi pentru restaurarea formei lor, evitându-se astfel alterările sau deteriorările.

  • Compozitul dentar – Lipirea compozitului se referă la repararea dinţilor deterioraţi sau decoloraţi, folosind un material care seamănă foarte mult cu culoarea smalţului dinţilor. Dentistul găureşte dintele şi aplică compozitul pe suprafaţa lui, apoi îl „sculptează” în forma potrivită înainte de a aplica o lumină de intensitate ridicată. Materialul folosit acoperă eficient suprafaţa deteriorată a dintelui şi îi conferă un aspect sănătos.

  • Furnituri dentare – Acestea sunt fabricate din ceramică medicală de calitate şi sunt realizate individual pentru fiecare pacient, astfel încât să semene cu dinţii naturali. Arată excepţional de realist şi pot rezolva numeroase probleme cosmetice, de la dinţi strâmbi până la smalţuri crăpate sau deteriorate, precum şi goluri vizibile între doi dinţi.

  • Implanturile – Sunt utilizate pentru a înlocui dinţii după pierderea acestora. Dentistul introduce un şurub mic din titan în maxilar, care serveşte ca suport pentru o coroană. Aceste implanturi sunt greu de diferenţiat faţă de dinţii naturali şi, odată ce osul şi ţesutul de susţinere fuzionează cu implantul, sunt fixate definitiv în loc.

  • Albirea dinţilor – Albirea dinţilor este una dintre procedurile cosmetice de bază care poate fi efectuată în cabinetul stomatologului. Albirea trebuie efectuată abia după ce placa, tartrul şi alte resturi sunt curăţate de pe suprafaţa fiecărui dinte în parte.