Sindromul intestinului iritabil (SII) este o tulburare digestiva frecventa care poate avea un efect semnificativ asupra calitatii vietii unei persoane. Persoanele care au aceasta afectiune raporteaza in mod obisnuit simptome digestive, cum ar fi diaree, constipatie si crampe abdominale. Unele persoane prezinta simptome suplimentare, cum ar fi durerea corporala generalizata si functionarea sociala slaba.
Medicii inca nu cunosc cu exactitate ce cauzeaza SII, dar considera ca multi factori pot juca un rol. Este posibil ca persoanele cu SII sa incerce diferite medicamente pentru a-si gestiona simptomele in mod eficient. Acestea pot functiona pentru unii indivizi, dar nu si pentru altii. Multi oameni incearca remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor. Aceste remedii includ:
Probiotice
Urmatoarele 3 probiotice fac obiectul studiilor clinice privind tratamentul SII:
- Lactobacili;
- Saccharomyces boulardii;
- Bifidobacterii.
Conform studiilor, un tip de Bifidobacterii numite Bifido bacterium infantis prezinta cele mai puternice efecte impotriva SII. Studiile arata ca poate reduce durerea si balonarea atunci cand persoana ia o data pe zi. Unii oameni raporteaza, de asemenea, ca aceasta tulpina de probiotice ii ajuta sa aiba scaun si sa-si normalizeze obiceiurile de scaun.
Atunci cand aleg un probiotic, oamenii trebuie sa selecteze exact produsul pe care cercetatorii l-au folosit in studiul clinic. Toate produsele probiotice difera prin compozitia si doza lor, ceea ce inseamna ca unele se pot dovedi mai putin eficiente decat altele. De asemenea, oamenii ar trebui sa consulte un medic inainte de a lua probiotice pentru a se asigura ca produsul este sigur.
Ulei de menta
Unele persoane care au SII iau medicamente antispastice. Acestea ajuta la relaxarea muschilor netezi din intestinul subtire si gros, care pot ameliora spasmele abdominale dureroase. Potrivit unui studiu, uleiul de menta se poate recomanda ca alternativa la medicamentele antispastice.
Terapia de relaxare
Cercetatorii au identificat o asociere intre suferinta psihologica, stresul zilnic si agravarea simptomelor gastrointestinale. Asadar, terapia de relaxare poate fi deosebit de benefica pentru persoanele cu SII. Aceasta terapie pare a fi cel putin la fel de eficienta ca tratamentele standard farmacologice.