Zona de confort minimizeaza stresul si riscul

In zonele noastre de confort, in general, exista putin stres.

dezvoltare personala

Multi dintre noi cred ca „zona de confort” este o relicva a psihologiei motivationale din anii 80. Dar, de fapt, zona de confort este un concept psihologic util care va poate ajuta sa riscati si sa faceti schimbari in viata voastra, ceea ce poate duce la o dezvoltare personala reala.

Zona de confort, asa cum este definita de Lifehacker, este un „spatiu comportamental in care activitatile si comportamentele se potrivesc unei rutine si unui model care minimizeaza stresul si riscul” – cuvintele operative aici fiind stres si risc. In zona noastra de confort, exista un sentiment de familiaritate, securitate si siguranta. Cand iesim in afara zonei noastre de confort, suntem in pericol si suntem expusi la posibilitatea stresului si a nelinistii. Nu suntem foarte siguri de ce se va intampla si cum vom reactiona.

Oamenii au ajuns sa vada stresul ca pe o povara – chiar daca se streseaza pentru un motiv bun -, dar un pic de stres poate actiona ca un catalizator al dezvoltarii si ofera o motivatie puternica de a actiona.

In zonele noastre de confort, in general, exista putin stres.

Conform unei teorii, termenul de zona de confort este legat ca si concept de punctul zonei de temperatura (36 de grade) la care ne simtim cel mai confortabil si nu ne simtim nici calzi, nici reci. Psihologic, zona noastra de confort este locul in care ne simtim cel mai in siguranta – acasa.

Zona de confort a fiecarei persoane poate duce la o performanta consistenta, constanta, insa iesirea din zona de confort cu o sarcina noua si provocatoare poate crea conditiile pentru o performanta optima. Ganditi-va: ati facut vreodata ceva de care sunteti cu adevarat mandri?

Oamenii sunt creaturi dependente de confort. Zona noastra de confort este starea noastra naturala, neutra – un loc in care stresul si anxietatea sunt minime, unde stim ce urmeaza si putem planifica in consecinta. Nu este nimic in neregula in a fi in zona de confort, daca nu va simtiti prea confortabil sa va provocati sa invatati, sa va dezvoltati si sa incercati lucruri noi. O zona usor neconfortabila, indiferent daca alegeti sau nu, va poate impinge sa atingeti scopuri pe care nu ati crezut niciodata ca le puteti atinge.

In concluzie, este important sa stim ca nu trebuie sa ne provocam si sa fim productivi tot timpul. Este bine sa iesim din zona noastra de confort. Dar la fel de bine este sa ne si putem intoarce acolo.